Revoluce? Australané zvýšili účinnost panelů nad 40 procent

Solární panely (ilustrační foto)

Solární panely (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Russ Ferriday via Flickr

Australští vědci učinili průlom ve zvýšení účinnosti solárních panelů: překročili 40 procent. Výzkumníci z Univerzity Nového Jižního Walesu (UNSW) tuto hranici prolomili díky speciálnímu filtru na povrchu panelů a "specializací" jednotlivých článků panelu na vybrané vlnové délky. Doufají, že by jejich průlom mohl časem vést k levnějším zdrojům obnovitelné energie.

„To je dosud nejvyšší dosažená účinnost přeměny slunečního světla na energii,“ uvedl v tiskové zprávě univerzity profesor Martin Green.

„Použili jsme komerční solární panely, ale novým způsobem; takže tato účinnost je pro solární průmysl běžně dosažitelná,“ dodal vedoucí projektu Mark Keevers s tím, že stávající nejefektivnější solární panely mají účinnost někde kolem 33 procent. Nová technologie výzkumníků z UNSW využívá namísto běžného jednoho solárního článku rovnou čtyři - dopadající světlo na povrch panelu štěpí speciální fólie na různé vlnové délky.

vývoj účinnosti solárních panelů 1976-2014vývoj účinnosti solárních panelů 1976-2014 | Greg Wilson and Keith Emery, NREL vývoj účinnosti solárních panelů 1976-2014

Není to poprvé, co se výzkumníci z UNSW zapsali do historie. V roce 1989 se jim „povedl“ obdobný rekord: účinnost tehdejších solárních panelů poprvé zvýšili nad 20 procent. Nynější zvýšení nad 40 procent (přesně na 46) vědci nicméně docílili v kombinaci technologie s tamními solárními věžemi, se kterými již nějakou dobu experimentují.

Na věže přitom mířil koncentrovaný sluneční svit odražený ze solárních zrcadel. Stávající solární panely mají průměrnou účinnost někde kolem 15 až 18 procent. Australané zatím nezveřejnili, za jakých nákladů takto vysoké účinnosti docílili.