Ropa z břidlic na trhu přežívá, nízkým cenám navzdory

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Těžaři v americkém Texasu osekali náklady, zvýšili výtěžnost vrtů a dokážou být v zisku už při 35 dolarech za barel ropy. V oblasti Permian proto těžba dál roste.

Je to už rok a půl, co se zřítily světové ceny ropy. Těžba z břidlicových ložisek v USA, která měla být první na odstřel, však zdaleka neklesá tak rychle, jak očekávali arabští producenti. V předpovědích se netrefila ani americká Energetická informační agentura. Od loňského března, kdy se těžba z břidlic dostala na vrchol, zatím klesla o 546 tisíc barelů. Těžaři se totiž pod tíhou nízkých cen naučili z existujících vrtů dostat více ropy než v minulosti.

Počet nových vrtů od podzimu 2014 klesl o 68 procent. Jenže jejich výnosnost rychle roste. Jestli na začátku roku 2014 vytěžily americké ropné firmy z jednoho nového vrtu 278 barelů za den a o rok později výtěžnost zvedly na 348 barelů, letos nové vrty nesou v průměru 478 barelů za den. Podle konzultantů ze společnosti IHS jen loni klesly provozní náklady na vytěžení jednoho barelu ropy v severní Americe o 35 procent. Těžařům v Texasu najednou stačí prodat barel ropy za 35 dolarů, aby neprodělávali.

Vysněné ceny

V době, kdy ropná bublina začala praskat, se hovořilo o cenách kolem 60 dolarů. I proto se těžba v texaské oblasti Permian pořád zvyšuje a podle posledních statistik EIA překročila hranici dvou milionů barelů za den. Letos se nicméně bude dál projevovat prudké osekání investic do nových vrtů. IHS a EIA odhadují, že do konce roku těžba klesne zhruba o dalších 600 tisíc barelů za den. Propad však může být jen dočasný. Břidlicová těžba dokáže poměrně pružně reagovat na vývoj ceny ropy na burzách. IHS spočítala, že už když se ropa vyhoupne nad 45 dolarů, začne těžba zase růst.

Americké břidlice tak budou sehrávat roli jakési pojistky, která nepustí cenu ropy zpátky do trojciferných výšek, řekl agentuře Bloomberg Ian Taylor, šéf jednoho z největších nezávislých obchodníků s ropou Vitol Group. „V příštích pěti až deseti letech se cena ropy bude pohybovat v rozmezí od 40 do 60 dolarů,“ říká Taylor. To je úroveň, v níž by se měla najít velká část amerických těžařů.

ceny ropyceny ropy | E15

Pokud mají těžaři přežít období ropy za třicet dolarů, musí podle IHS letos osekat investiční výdaje o 30 procent. Skupina 44 těžebních společností na letošek plánovala utratit za nové projekty 78 miliard dolarů. Loni investovaly 101 miliard dolarů. Jenže letošní rozpočet by měly snížit o dalších 24 miliard dolarů, aby se dostaly na historický průměr poměru investic vůči přílivu hotovosti ve výši 130 procent. Zatím propad cen ropy nepřežilo 60 amerických těžařských firem. „V ohrožení je dalších 150 společností,“ uvádí Bob Fryklund z IHS.

Další bankroty by paradoxně mohly rozproudit trh s akvizicemi ropných aktiv, kterých se zatím ztrátové firmy nechtějí zbavit nebo za ně požadují nereálně vysoké sumy. Na prodej jsou podle Fryklunda nyní aktiva za 230 miliard dolarů.

Nadměrná těžba drží ropu u dna
Brzký růst cen ropy nečekejte, vzkazuje Mezinárodní agentura pro energii. Na trhu bude v příštích měsících denně v průměru o 1,75 milionu barelů ropy více, než kolik svět potřebuje. Ještě před měsícem se tento odhad pohyboval o čtvrt milionu barelů níže. Stále více ropy přitom začínají na trh pumpovat Írán a Irák. Poptávka ožívá mnohem pomaleji i kvůli ochabnutí spotřeby v dosud žíznivé Číně. Dohoda mezi OPEC, Ruskem a dalšími producenty na razantním snížení těžby je v nedohlednu.