Ropný boom v USA asi končí, těžba klesne poprvé za čtyři roky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dwight Burdette (CC BY 3.0) via Wikimedia Commons

Těžbu ropy z nekonvenčních ložisekc v USA čeká první měsíční pokles za více než čtyři roky, předpovídá americký energetický úřad. Jedním z důvodů je přesycení trhu. Ceny ropy na zprávu reagovaly opatrným růstem.

Boom americké těžby z ropných břidlic, který přispěl k loňské nejvyšší těžbě ropy za několik dekád, se možná blíží ke konci. Produkce amerických břidličných ložisek by z dubna na květen měla klesnout o 45 milionů barelů denně, předpověděl Úřad pro energetické informace (EIA).

Produkce klesne v šesti ze sedmi břidličných oblastí v zemi. Právě ty přitom v letech 2011 až 2013 stály za 95 procenty veškerého růstu těžby ropy v USA.

Ropa na předpověď reagovala mírným růstem. Cena ropy Brent stoupla o 64 centů na 58,57 dolaru, americká ropa WTI podražila 1,26 dolaru na 53,17 dolaru. K růstu cen přispívá i napětí na Blízkém východě, především pokračující boje v Sýrii, Iráku a Jemenu.

Vývoj cen ropy Brent a WTI

„Je to jen malá změna, jako kapka v oceánu, ale dobrá záminka k nákupům,“ řekl agentuře Reuters k novým údajům z USA analytik Carsten Fritsch z německé Commerzbank. „Spousta spekulativních investorů se domnívá, že ropa je teď levná, a hledají důvod ke vstupu na trh,“ dodal.

Ještě loni v červnu ceny ropy dosahovaly více než 115 dolarů za barel. O jejich následný pád na méně než polovinu se značným dílem zasloužila právě rostoucí těžba z ropných písků v USA. Klesající ceny ale nutí těžaře přehodnocovat plány na otevírání nových ložisek, také provozování některých stávajících vrtů se může vzhledem k propadu cen stát nerentabilním.

Čtete také: