Ropný průmysl USA táhne frakování. Těžba rostla nejrychleji od roku 1940

Těžba frakováním v Coloradu

Těžba frakováním v Coloradu Zdroj: Jeff Foster, Flickr.com (CC BY 2.0)

Těžba ropy ve Spojených státech vzrostla v roce 2014 o 16,2 procenta, což bylo její nejrychlejší tempo za tři čtvrtě století. V absolutním vyjádření se produkce zvýšila novým rekordním tempem 1,2 milionu barelů denně na 8,7 milionu barelů za den a dosáhla nového maxima od roku 1985. Vyplývá to z údajů Úřadu pro energetické informace (EIA) při americkém ministerstvu energetiky.

Těžba ropy v USA obnovila růst po téměř čtvrtstoletí poklesu v roce 2009 a v posledních třech letech se zvyšuje 15procentními a vyššími tempy ročně.

O prudký nárůst produkce ropy v USA se zasloužil nástup technologie takzvaného frakování, kdy se hornina hydraulicky štěpí ve velkých hloubkách. Většinu loňského přírůstku zajistila těžba břidlicových ložisek v Severní Dakotě, Texasu a Novém Mexiku, uvedla EIA na svém webu.

Ropná produkce v USA by podle úřadu měla růst letos i příští rok, růstové tempo se ale kvůli propadu světových cen suroviny výrazně zpomalí. Letos EIA podle posledního výhledu ještě čeká růst těžby o osm procent, napřesrok se ale přírůstek sníží na 1,5 procenta. I tak se ale produkce těsně přiblíží dosavadnímu rekordu 9,6 milionu barelů za den z roku 1970.

Vývoj cen ropy

Kvůli nízkým cenám ropy ale v USA zaniká řada těžebních zařízení. Podle dat k 29. březnu provoz za poslední rok ukončilo činnost 674 zařízení, v provozu jich zůstalo jen 825. Jen za poslední týden jich zaniklo 12.