Ropný Schlumberger utrpěl první kvartální ztrátu po 12 letech

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Společnost Schlumberger, největší světový poskytovatel služeb v ropném průmyslu podle tržní hodnoty, se v loňském čtvrtém čtvrtletí propadl do ztráty více než jedné miliardy dolarů. Kvartální ztrátu tak utrpěl poprvé po 12 letech. Firma také oznámila, že v posledních třech měsících loňského roku zrušila 10 tisíc pracovních míst.

Schlumberger poskytuje těžební technologie a zařízení ropným a plynárenským společnostem. Firma ale v posledních měsících snižuje náklady, aby ustála dlouhotrvající propad světových cen ropy. Ty se především kvůli nadměrné nabídce této suroviny na trhu propadly v tomto týdnu až na nejnižší úroveň od roku 2003.

Ropné a plynárenské společnosti, které jsou zákazníky Schlumbergeru, i další ropné firmy snížily v reakci na dlouhodobě nízké ceny ropy své výdaje o 50 až 70 procent. Americká Southwestern Energy, třetí největší producent zemního plynu ve Spojených státech, ve čtvrtek oznámila, že zruší 1100 míst, tedy zhruba 44 procent svojí pracovní síly.

Schlumberger v noci na dnešek sdělil, že včetně propouštění v posledním kvartálu zrušil od listopadu 2014 34 tisíc míst, tedy zhruba 26 procent celkové pracovní síly. Firma po celém světě zaměstnává nyní zhruba 105 tisíc lidí.

Příjem o 40 procent dolů

Příjem za poslední tři měsíce loňského roku firmě klesl o 39 procent na 7,74 miliardy dolarů (193,4 miliardy korun), což bylo méně, než se čekalo. Firma ve stejném období také utrpěla čistou ztrátu 1,02 miliardy dolarů (25,4 miliardy korun). Po očištění o náklady na restrukturalizaci a další mimořádné položky ale vydělala 65 centů na akcii, o dva centy více, než v průměru odhadovali analytici v anketě agentury Reuters.

Společnost zároveň oznámila nový program odkupu vlastních akcií v objemu deset miliard dolarů. Akcie ve čtvrtečním prodlouženém obchodování stouply o zhruba dvě procenta. V posledních 12 měsících se jejich hodnota snížila o zhruba čtvrtinu.