Rosatom chystá další podpisy s českými firmami k Temelínu

Rosatom

Rosatom Zdroj: profimedia.cz

Boj o zakázku na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín směřuje do rozhodující fáze, a uchazeči se snaží vytvořit vazby na co nejvíce českých subdodavatelů. Každých pár týdnů účastníci tendru oznamují nové dohody o budoucí spolupráci. Nově chystá smlouvy o porozumění při budoucí spolupráci s asi desítkou českých firem ruská společnost Rusatom Overseas, podobnou sérii dohod v Praze se zástupci českého průmyslu podepsala již loni v říjnu. Uvedl to mediální zástupce Rosatomu Milan Zubíček.

Rusatom Overseas je dceřinou společností ruské státní firmy Rosatom. Ta zároveň ovládá ruský Atomstrojexport a Gidropress, které se společně s českou Škodou JS v konsorciu uchází o dostavbu Temelína. Dalšími uchazeči o zakázku jsou francouzská Areva a americký Westinghouse.

Rusové v říjnu podepsali dohody o budoucí spolupráci s 15 českými strojírenskými a stavebními společnostmi. Byly mezi nimi například Vítkovice, Hochtief, ČKD Group či Modřany Power. Firmy budou sloužit jako subdodavatelé, v případě že rusko-české konsorcium získá zakázku na dostavbu Temelína, budou mít ale také možnost na spolupráci při výstavbě ruských jaderných zařízení ve světě.

Podobným způsobem se angažují také další účastníci tendru. Westighouse podepsal smlouvy o budoucí spolupráci například s Vítkovicemi a Metrostavem. Areva podepsala sérii podobných dohod s českými podniky na začátku března.

Uchazeči o dostavbu Temelína získali loni od provozovatele elektrárny ČEZ zadávací dokumentaci a snaží se jej přesvědčit o svých záměrech zapojit do zakázky významný počet českých podniků. Do poloviny letošního roku mají předložit své nabídky. Účast českých firem na dostavbě Temelína sice není oficiální podmínkou tendru, zástupci ČEZ a státu však několikrát zdůraznili, že při výběru dodavatele budou věnovat této věci pozornost.

Šéf Rosatomu Sergej Kirijenko loni v Praze řekl, že případné vítězství rusko-českého konsorcia firem Atomstrojexport, Škoda JS a Gidropress v tendru na dostavbu Temelína přinese českým podnikům zakázky za čtyři až pět miliard eur (asi 100 až 125 miliard korun). Prezident Václav Klaus loni také uvedl, že z trojice uchazečů o dostavbu Temelína nabízí relativně nejvyšší podíl možnosti spoluúčasti českých firem na subdodávkách Rusové.

O vítězi tendru má být rozhodnuto v roce 2013. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Podle vládního zmocněnce pro dostavbu Temelína Václava Bartušky ale existuje i možnost, že žádný z uchazečů vybrán nebude. Jejich současné projekty ve světě totiž provázejí problémy s překročením rozpočtů a stanovených termínů. Navíc ekonomická situace v Evropě nyní příliš nepřeje velkým projektům. Otázkou také zůstává, zda ČEZ bude dostavbu financovat čistě ze svých zdrojů. Hodnota dostavby se odhaduje na asi 200 až 300 miliard korun.

Lidové noviny v sobotu napsaly, že šéf ČEZ Daniel Beneš chce přesvědčit vládu, aby firmě zaručila pevnou cenu elektřiny z nových bloků Temelína. Premiér Petr Nečas řekl, že není zastáncem toho, aby stát za cenu elektřiny ručil. Skepticky se k tomu staví i ministr financí Miroslav Kalousek.