Rozvojové země investují do zelené energie. V poměru k HDP vede Burundi

Solární panely v zemi třetího světa (ilustrační foto)

Solární panely v zemi třetího světa (ilustrační foto) Zdroj: Repro vice.com

Investice rozvojových zemí do obnovitelných zdrojů zažívají boom. Oproti loňsku vzrostly o více než třetinu. V poměru k HDP vydává nejvíce peněz na obnovitelné zdroje Burundi, Keňa či Jordánsko. Vyplývá to ze souhrnné zprávy společnosti REN21.

Zájem o obnovitelné zdroje ve světě stále roste. V celosvětovém měřítku vzrostly investice v oblasti OZE o 17 procent v porovnání s rokem 2013. Loni bylo proinvestováno přes 270 miliard dolarů. Pokud do investic započítáme i velké vodní elektrárny, celkem se proinvestovalo přes 300 miliard dolarů, tvrdí zpráva REN21.

Rozmach obnovitelných zdrojů je patrný v rozvojových zemích - investice se oproti roku 2013 zvýšily o 36 procent na více než 130 miliard dolarů. Z celkové hodnoty investic do OZE v rozvojových zemích patří největší podíl Číně (konkrétně 63 procent). Další velcí investoři ze zemí třetího světa jsou státy jako Indonésie, Keňa, Mexiko, Jihoafrická republika a Turecko.

Vývoj investic do OZE (2004 až 2014)Vývoj investic do OZE (2004 až 2014)Vývoj investic do OZE (2004 až 2014) | REN21

V poměru k HDP vede Burundi

Pokud ovšem bereme v úvahu výkon ekonomiky a investice vzhledem k výši HDP, vypadá tabulka největších investorů do obnovitelných zcela jinak, uvádí zpráva REN21. Na první místě je Burundi, následované státy Keňa, Honduras, Jordánsko a Uruguay.

Celkový počet lidí, kteří v roce 2014 pracovali v sektoru obnovitelných zdrojů, se vyšplhal na 7,7 milionu.