Ruské zbrojaře tíží levná ropa i sankce navzdory rekordnímu obratu

Ruský tank T-90, který vyrábí zbrojovka Uralvagonzavod

Ruský tank T-90, který vyrábí zbrojovka Uralvagonzavod Zdroj: Vitalij V. Kuzmin, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Ruský zbrojní průmysl zaznamenal v loňském roce devítiprocentní meziroční nárůst exportu. Jeho obrat dosáhl rekordních deseti miliard dolarů. Vyplývá to ze studie průmyslových analytiků americké společnosti IHS. Budoucnost ale nemusí být tak růžová.

Oficiální čísla, která už před časem představila Moskva, jsou ještě vyšší. Podle agentury Bloomberg ale oficiální data z Kremlu nejsou příliš důvěryhodná a mohou být ovlivněna snahou ukázat, že ruský průmysl vzkvétá navzdory západním sankcím. Ruský list The Moscow Times upozorňuje, že nad budoucností ruského zbrojního byznysu visí otazníky, které mohou rozkvět jednoho z klíčových odvětví ohrozit.

„V časech ekonomické krize a škrtů v armádním rozpočtu jsou vývozní kontrakty mimořádně důležité,“ řekl listu Ruslan Puchov z Centra pro strategické a technologické analýzy s tím, že zahraničním odběratelům účtují ruské firmy až dvaapůlkrát vyšší ceny než ruskému ministerstvu obrany.

Jenže kombinace nízkých cen ropy a západních sankcí je pro obchodníky se zbraněmi v čele se státním kolosem Rosoboronexport velmi hořkým koktejlem, a to přesto, že ruské zbraně míří primárně na východ.

Největšími odbytišti jsou Indie a Čína. Ale na čelních příčkách figurují i ropné státy, jako jsou Venezuela nebo Írán, jejichž kupní sílu nízké ceny černého zlata velmi poškozují. Rizikem jsou i západní sankce, které výrobní firmy v sektoru odřízly od subdodávek ze Západu a také od mezinárodních finančních trhů.