Rusko nechce platit za vyvlastnění Jukosu, v Haggu se odvolalo

Michail Chodorkovskij v roce 2013 po návratu z vězení

Michail Chodorkovskij v roce 2013 po návratu z vězení Zdroj: Mitya Aleshkovskiy via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Rusko se odvolalo proti verdiktu arbitrážního soudu v nizozemském Haagu, který loni v červenci nařídil Moskvě vyplatit akcionářům za vyvlastnění ruské ropné společnosti Jukos 50 miliard dolarů (přes 1,2 bilionu korun).

Ministerstvo v prohlášení uvedlo, že odvolání podalo 28. ledna. Podle verdiktu mělo Rusko na splacení částky 180 dní, konečný termín připadl na 15. ledna, poté se do částky měly začít počítat úroky. Portál KyivPost po vypršení data splatnosti napsal, že roční úrok činí 1,89 procenta.

Odškodného se v Haagu dožaduje pětice akcionářů, která původně usilovala o částku vyšší než 100 miliard dolarů. Soud nicméně odškodné stanovil na zhruba polovinu žádané sumy a konstatoval, že úředníci podřízení prezidentu Vladimiru Putinovi zmanipulovali právní systém s cílem nechat firmu zbankrotovat. Jukos byl svého času největší soukromou ropnou společností v Rusku a kontroloval jej ruský oligarcha a oponent Kremlu Michail Chodorkovskij.

V souvislosti s Jukosem čelilo Rusko také dalšímu procesu, a to před Evropským soudem pro lidská práva, který Moskvě nařídil zaplatit akcionářům odškodné 1,9 miliardy eur (52,6 miliardy korun). Rusko se odvolalo, ale toto odvolání bylo v prosinci zamítnuto. Ruské ministerstvo spravedlnosti následně v prohlášení k verdiktu uvedlo, že další kroky Moskvy budou vycházet ze suverénních zájmů Ruska a z ruské ústavy, která je v zemi nejdůležitějším právním dokumentem.