Rusko trestá Ukrajinu dál: už podruhé za týden jí zdraží plyn

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: gaz-system.pl

Dva dny po téměř 50procentním zvýšení cen plynu pro Ukrajinu, Rusové opět oznamují zdražení. Plyn od Gazpromu Kyjevu podraží o zhruba čtvrtinu, na 485 dolarů za tisíc krychlových metrů. Šéf Gazpromu Alexej Sečin to řekl při dnešním setkání s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem. Ukrajina to označila za politicky motivovaný krok.

Předseda ruské vlády na schůzce vybídl Ukrajinu, aby splatila dluh za ruský plyn, který je podle dnešního zpřesněného odhadu Gazpromu o půl miliardy dolarů vyšší, než podnik uváděl původně. Gazprom zároveň Ukrajinu vybídl, aby zvýšila objem plynu v zásobnících, což je nutné k zajištění stabilních dodávek do Evropy.

Státem ovládaný Gazprom již před dvěma dny ohlásil zvýšení ceny plynu pro Ukrajinu o 44 procent na 385,5 dolaru za tisíc kubíků s platností od 1. dubna. Rozhodnutí zdůvodnil nesplaceným dluhem za ruský plyn.

Moskva se nyní rozhodla, že zavede clo na vývoz plynu na Ukrajinu. Nová částka je tak o sto dolarů vyšší než úterní cena a o více než 80 procent vyšší než zlevněná cena 268,5 dolaru za tisíc kubíků, na které se Ukrajina s Ruskem dohodla loni před politickou krizí v zemi v rámci vzájemné hospodářské smlouvy. Ta ale padla po únorovém svržení prezidenta Viktora Janukovyče.

Ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan označil nové zvýšení ceny za příliš vysoké. „Ukrajinská ekonomika by takovou cenu za plyn platit neměla. Je to politická cena,“ řekl Prodan novinářům v Kyjevě a vyzval Gazprom k jednáním.

Žádají splatit dluh

Gazprom sdělil, že ukrajinský dluh za odběr ruského plynu přesahuje 2,2 miliardy dolarů, což je 43,9 miliardy korun a Kyjev jej musí neodkladně splatit. Dlužnou částku za ruský plyn Gazprom dosud odhadoval na 1,7 miliardy dolarů. Gazprom dnes také uvedl, že je vážně znepokojen poklesem zásob plynu na Ukrajině, které jsou nutné pro stabilní dodávky do evropských zemí.

Kyjev musí podle Gazpromu objem plynu v zásobnících zvýšit, aby zajistil jeho stálý tranzit do Evropy. Společnost to zveřejnila poté, co se její ředitel Alexej Miller sešel s novým šéfem ukrajinského státního energetického podniku Naftogaz.

Evropa dovozem ruského plynu pokrývá téměř třetinu své poptávky po této strategické surovině. Zhruba polovina dodávek ruského plynu do Evropy prochází přes Ukrajinu. Nynější napětí mezi Ukrajinou a Ruskem vyvolalo na Západě znepokojení ohledně budoucího přísunu ruského plynu. Střety mezi Kyjevem a Moskvou už způsobily vážné narušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy v letech 2006 a 2009.