Ruský Eněrgomaš dodá Američanům raketové motory za miliardu dolarů

Raketový motor RD-180 při jednom z testů NASA

Raketový motor RD-180 při jednom z testů NASA Zdroj: Bricktop, wikimedia

Ruský výrobce raketových motorů Eněrgomaš uzavřel se soukromou americkou vesmírnou společností Orbital Sciences kontrakt na dodávku 60 motorů v hodnotě jedné miliardy dolarů (zhruba 24 miliard korun). S odkazem na ředitele ruského raketového konsorcia RKK Eněrgija Vladimira Solnceva o tom informoval ruský deník Izvestija. Orbital Sciences využije ruské pohonné jednotky ve svém nosiči Antares. O uzavření kontraktu spekulovala ruská i americká média již loni.

„Jsme připraveni dodat 60 motorů. Podepsány byly tři opce, každá na dvacet motorů. Máme závaznou smlouvu na dvacet motorů (první opce), kterou jsme začali naplňovat, v červnu se chystáme dodat první dva motory,“ řekl Solncev. Ten se jako šéf konsorcia RKK Eněrgija, které v Eněrgomaši vlastní podíl, zúčastnil jednání s Američany.

Solncev dodal, že Eněrgomaš již obdržel všechna potřebná vládní povolení k tomu, aby mohl své pohonné jednotky dodat do Spojených států. „Kontrakt předpokládá, že motory RD-181 nebudou použity k vojenským programům,“ vysvětlil. V praxi to znamená, že raketa Antares s ruským motorem nebude moci na oběžnou dráhu vynést žádné armádní zařízení. Součástí miliardové dohody je nejen výroba motorů, ale také školení v jejich obsluze nebo montáž jednotek do rakety. Podle Solnceva kontrakt předpokládá vzájemnou spolupráci pro příštích 15 až 25 let.

kontrakt předpokládá vzájemnou spolupráci pro příštích 15 až 25 let

Dohodu firmy Eněrgomaš a Orbital Sciences uzavřely v době mimořádně napjatých vztahů mezi Moskvou a Západem kvůli ruskému postupu vůči Ukrajině. Západ na Rusko uvalil řadu sankcí, ty se týkají zmrazení majetku vybraných osob, omezení investic a také zakazují vývoz vybraných energetických a vojenských zařízení a produktů. Vlastní protiopatření zavedla také Moskva, která ze Západu zakázala dovoz potravin.

Zmíněné motory RD-181 jsou odvozeny z nové generace jednotek RD-191, které používá nová ruská nosná raketa Angara. Společnost Orbital Sciences doposud využívala ve svých nosičích upravené motory AJ-26, které vycházejí ze sovětských jednotek NK-33 z 60. let minulého století. Po zkáze Antaresu loni v říjnu během startu, která byla podle dosavadního prověřování zaviněna závadou na motoru, americká firma pozastavila další lety a rozhodla se za AJ-26 najít náhradu.

Firmu Orbital Sciences si americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) najal společně s další soukromou společností SpaceX na dopravu nákladů k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) poté, co v roce 2011 Spojené státy ukončily provoz raketoplánů.