Ruský LNG terminál přišel kvůli sankcím o západní investory. Nahradí je Číňané

Rozestavěný terminál Jamal LNG

Rozestavěný terminál Jamal LNG Zdroj: Novatek

Ruská vláda schválila prodej podílu v projektu zkapalněného zemního plynu Jamal LNG čínskému fondu Silk Road Fund. Fond se současně zavázal, že investuje do projektu více než dvě miliardy dolarů (50 miliard korun).

Projekt na Jamalském poloostrově v západní části Sibiře má začít fungovat v roce 2017. Celková investice činí 27 miliard USD. Pro projekt je však obtížné získat finance kvůli mezinárodním sankcím na ruskou firmu Novatek, která je hlavním akcionářem projektu.

Novatek je druhým největším producentem zemního plynu v Rusku. Loni se firma dohodla, že sníží svůj podíl v projektu Jamal LNG na 50,1 procenta a prodá podíl 9,9 procenta čínskému fondu. Po 20 procentech v projektu drží francouzský Total a čínská CNPC.

Firmu Novatek spoluvlastní Gennadij Timčenko, spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina. Od roku 2014 je Novatek na americkém seznamu firem, na které byly uvaleny sankce kvůli úloze Moskvy v ukrajinské krizi. Firma má tak omezené napojení na finanční trhy. Sankce byly uvaleny i na samotného Timčenka.

Start příští rok

Investice do Jamal LNG dosáhly doposud 15 miliard dolarů. Projekt se nyní snaží zajistit další finance z Číny a od evropských vývozních úvěrových agentur. Produkce zkapalněného zemního plynu má začít v roce 2017 s počáteční kapacitou 5,5 milionu tun ročně. Do roku 2021 se má produkce zvýšit na 16,5 milionu tun ročně.

Novateku se také podařilo získat pro projekt 150 miliard rublů (47,3 miliardy korun) od ruského státního Národního fondu bohatství, kam Rusko ukládá zisky z prodeje ropy a který je určen na horší časy.