Ruský plyn může vyčistit vzduch v Pekingu

Čínské hlavní město Peking dlouhodobě trpí kvůli silnému smogu

Čínské hlavní město Peking dlouhodobě trpí kvůli silnému smogu Zdroj: ctk

Ukrajinská krize může mít jeden pozitivní efekt pro obyvatele daleko za jejími hranicemi. Americký server BusinessWeek upozorňuje na to, že snaha Evropy odříznout se co nejdříve od závislosti na ruském zemním plynu bude nutit Vladimíra Putina hledat nové trhy. A nabízí se Čína, jejíž hlavní město Peking bojuje s enormním množstvím smogu, který by v budoucnu mohly ruské dodávky zemního plynu naředit.

„Číňanům by ruský plynovod pomohl snížit závislost na uhelných elektrárnách, které znečišťují vzduch nejlidnatější země světa,“ píše BusinessWeek.

Peking má tak hustý smog, že je vidět i z vesmíru. Drobné znečišťující látky ve vzduchu tam překračují státní normy o 156 procent. Čína se zatím snaží bojovat opatřením, že v elektrárnách podle vlastních vyjádření spaluje kvalitnější uhlí, které neobsahuje tolik síry. Efekt ale stále není uspokojující.

Číňané proto chtějí dovážet více zemního plynu coby čistší alternativy k uhlí . K průlomové dohodě s Ruskem je nyní blíže po setkání čínského vicepremiéra Zhang Gaoli a jeho ruského protějšku vicepremiéra Arkady Dvorkoviče. Oficiální vládní list China Daily po schůzce napsal, že plynovod zemního plynu z Ruska do Číny je „na obzoru.“

V Číně se také sešel místopředseda představenstva Gazpromu Alexej Miller s prezidentem společnosti China National Petroleum Zhou Jipingem. V otázce dovozu plynu ze Sibiře prý nastal po jejich schůzce „aktivní posun“. Ruský vůdce Vladimír Putin má naplánovanou návštěvu čínského prezidenta Xi Jinping na příští měsíc, pokud vše půjde dobře, mohou poté oznámit dohodu. Smlouva mezi oběma zeměmi by pak mohla být podle optimistických odhadů čínských vládních zástupců podepsána do konce letošního roku.