Rusové a Číňané Dukovany sami stavět nebudou. Je to politicky neprůchodné, říká Havlíček

Rusové a Číňané se s největší pravděpodobností nakonec nebudou moci samostatně zúčastnit tendru na dostavbu Dukovan.

Rusové a Číňané se s největší pravděpodobností nakonec nebudou moci samostatně zúčastnit tendru na dostavbu Dukovan. Zdroj: profimedia.cz

Variantu, která byla dosud ve hře, označil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) za nereálnou.
Dosavadní varianta tendru na dostavbu Dukovan s pěti účastníky padla.
Konečný model tendru by měla vláda vybrat během ledna.
4
Fotogalerie

Tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany se nakonec s největší pravděpodobností nebudou moci zúčastnit jako samostatní uchazeči Rusové ani Číňané. Variantu, která byla dosud ve hře, označil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) jako nereálnou.

Konečný model tendru by měla vláda zvolit během ledna. Pokud tak učiní, počet samostatných soutěžících se smrskne z pěti na tři. O zakázku se popere severoamerická společnost Westinghouse, francouzská EdF a jihokorejská KHNP. Pokud by se ruský Rosatom a čínská CGN nakonec mohly tendru zúčastnit, pak pouze jako dodavatelé v rámci konsorcia, a to za předpokladu, že vůdčí organizace tohoto uskupení bude ze země Evropské unie nebo NATO. 

„Variantu pěti účastníků už ani nenavrhujeme. Chceme mít v této klíčové energetické zakázce podporu napříč politickým spektrem, kvůli čemuž je tato možnost ze hry,“ potvrdil Havlíček v rozhovoru pro deník E15 s tím, že upřednostňuje variantu tří samostatných firem a dvou konsorcií.

„Je to kompromis, který budu navrhovat. Pakliže Rosatom a CGN vyřadíme zcela, může se zakázka výrazně prodražit. Chceme proto nastavit co možná nejkonkurenceschopnější prostředí, a tím spotřebitelům zajistit i co možná nejlevnější elektřinu,“ vysvětluje Havlíček.

Jakou roli v tendru by mohly Rosatom a CGN nakonec mít, bude podle něj do značné míry záviset na podmínkách hlavních uchazečů. „To je předčasné. Zatím ještě není rozhodnuto ani o konečné variantě,“ řekl Havlíček na dotaz týkající se konkrétní podoby konsorcia.

Možnou účast Ruska a Číny v tendru dlouhodobě kritizují část opozice a Senát. Argumentují přitom bezpečnostními aspekty. Kromě modelu 3+2 je ve hře ještě varianta tří uchazečů nebo odložení tendru na příští volební období.  

K Havlíčkově variantě se přiklánějí analytici. „Varianta absolutního vyloučení Ruska i Číny by v konečném důsledku mohla vést k tomu, že jediným zájemcem, který bude schopen předložit vyhovující nabídku, bude americký Westinghouse. Tím ztrácí soutěž smysl. Pominu-li tedy možnost neustálého odsouvání rozhodnutí,  zbývá jako optimální varianta 3+2,“ uvedl analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Výběrové řízení je podle Havlíčka po technicko-obchodní stránce připraveno a zbývá už vyřešit pouze variantu tendru. Polostátní společnost ČEZ v roli investora stavby uvádí, že je připravena tendr vypsat.