Rusové postaví v Bělorusku první jadernou elektránu, ale musí být jasné financování

ilustrační foto

ilustrační foto

Ruská firma Atomstrojexport podepsala dnes dohodu o stavbě první jaderné elektrárny v Bělorusku s dvěma jadernými bloky o celkovém výkonu 2400 megawattů. Minsku však chybějí peníze, a tak se začne stavět až poté, co se vlády obou zemí dohodnou na úvěru.

Šéf Atomstrojexportu Alexandr Gluchov podle agentury ITAR-TASS odhadl, že k podpisu úvěrové dohody by mohlo dojít ke konci letošního či na začátku příštího roku. Pak by elektrárna, která má být dodána „na klíč“, mohla být dokončena v roce 2018.

Ruský tisk je skeptičtější, protože mezi Moskvou a Minskem pokračují spory i o samu výši úvěru. Při březnovém podpisu mezivládní dohody premiér Vladimir Putin hovořil o šesti miliardách dolarů, což by stačilo jen na samu elektrárnu. Minsk ale chce kompletní infrastrukturu, včetně silnic a bytů pro energetiky, a tak žádá o až desetimiliardový úvěr.

Sám Gluchov dnes hodnotu kontraktu neprozradil, „v zásadě“ se však prý vycházelo z nákladů na stavbu obdobné jaderné elektrárny v Kaliningradské oblasti. Ta má podle tisku stát okolo 240 miliard rublů (asi 140 miliard korun) a elektřinu má dodávat už od roku 2016.

Atomstrojexport je dceřinou firmou státní společnosti Rosatom. V konsorciu se Škoda JS se uchází i o českou zakázku na dostavbu Temelína. Soupeřem se jeví americká společnosti Westinghouse a francouzská společnost Areva. O vítězi tendru by se mělo rozhodnout v roce 2013.