RWE nabídla projekty pro soláry na střechách. Zlevnit je mají dotace

RWE zvažuje, že nabídne odkup přebytečné elektřiny vyrobené ve střešní elektrárně. Nejdřív se ale musí změnit zákon o dani z příjmu, aby majitelé zdroje nemuseli být podnikateli.

RWE zvažuje, že nabídne odkup přebytečné elektřiny vyrobené ve střešní elektrárně. Nejdřív se ale musí změnit zákon o dani z příjmu, aby majitelé zdroje nemuseli být podnikateli. Zdroj: Martin Pinkas

Česká plynárenská jednička RWE vytvořila čtyři modelové projekty pro střešní fotovoltaické elektrárny. Jsou přizpůsobené pro získání dotací z programu Nová zelená úsporám.

Po skupině ČEZ se na pole malých střešních fotovoltaických elektráren pouští také společnost RWE. Nabízí čtyři modelové konfigurace, které splňují podmínky pro dotace z programu Nová zelená úsporám. Od sestavy pro ohřev vody v bojleru, která vyjde na 89 tisíc korun bez dotace, až po složitější systém s bateriemi za 190 až 260 tisíc korun bez dotace.

RWE spolupracuje s dodavatelem solárních komponent Frankensolar, která má po Česku zhruba stovku partnerských instalačních firem. Zatímco RWE vyřídí administrativu spojenou s připojením a dotací, Frankensolar zařídí stavbu. „Nejdříve chceme rozjet a otestovat tento nový byznys. Když budeme mít letos nižší stovky instalací, budeme spokojení,“ říká obchodní ředitel RWE Tomáš Varcop.

Společnost RWE chce stejně jako ČEZ vyjít vstříc majitelům rodinných domů, kteří chtějí být částečně nezávislí na dodavatelích energie a snížit si účty za elektřinu. Tento motiv však může oslabit plánovaná změna výpočtu regulovaných cen za elektřinu. Od spotřeby se bude odvíjet už jen malá část z těchto cen.

„Reforma tarifů má jednoznačně negativní dopad na snahu o energetickou soběstačnost a úspory,“ uvádí František Vašek, manažer pro rozvoj RWE Energie. Dlouhodobě si RWE od byznysu střešních elektráren slibuje lepší informace o chování spotřebitelů. Díky tomu by jim mohla dodávat další služby typu řešení pro řízení spotřeby v domácnosti.