RWE šetří, omezuje aktivity v Česku

Martin Hermann, RWE

Martin Hermann, RWE Zdroj: RWE

Koncern RWE, který patří vedle mladoboleslavské Škody a společnosti ČEZ k největším firmám na českém trhu, zde omezuje své aktivity. Německá energetická skupina pozastavila plány na výstavbu nové paroplynové elektrárny u Mochova ve středních Čechách – tedy investici za 18 miliard korun. Navíc v Česku chystá v příštích dvou letech úsporná opatření za 100 až 200 milionů korun.

Předseda představenstva RWE Transgas Martin Herrmann včera také potvrdil, že skupina, již nepříznivě postihlo uzavírání jaderných zdrojů v Německu, prodá českou síť plynovodů Net4Gas, jejíž hodnota se pohybuje v desítkách miliard korun. „Cílem RWE je udržet si v Česku i přes úsporná opatření pozici lídra trhu,“ dodal šéf firmy, která dnes vládne tuzemskému plynárenství.

Projekt elektrárny o výkonu tisíc megawattů u Mochova, jež vyvolával odpor tamních obyvatel, RWE stopla na základě ekonomické analýzy. Propočet vycházel z relativně nízkých cen elektřiny, vysokých cen plynu a nutnosti kupovat emisní povolenky. „V této době by byla stavba elektrárny ekonomickým nesmyslem,“ řekl Herrmann.

Elektrárna Čechy – Střed, kterou RWE měla stavět společně se švýcarským Alpiqem, byla jedním z prvních klíčových projektů výroby elektřiny z plynu. Se zahájením provozu se počítalo v roce 2014. RWE se nyní ale hodlá zaměřit na projekty v jiných zemích včetně západní Evropy, Turecka nebo Polska.

Herrmann uvádí, že výstavba plynových elektráren v Česku je nyní méně výhodná než v Polsku, které hledá náhradu za uhelné zdroje. Také zemní plyn je u severních sousedů levnější, protože Polsko má i vlastní zdroje suroviny, a není tak propojeno s dražším německým trhem jako Česko.

Česká vláda i největší elektrárenská společnost ČEZ se nyní zaměřují především na rozvoj jaderné energetiky. Cílem je dostavět dva další bloky Temelína. Nebýt této orientace na jádro, výstavba plynových elektráren by se podle dostupných zdrojů jevila jako mnohem atraktivnější. I některé české vládní zdroje nicméně připouštějí, že přijde i čas plynových elektráren. Takový zdroj už nyní staví ČEZ v Počeradech.

RWE také nevylučuje, že se k projektu paroplynové elektrárny vrátí. „Nejpozději v roce 2018 bude projekt znovu posouzen a rozhodne se o zahájení výstavby,“ uvedl Herrmann. Německá společnost již má projekt, vykoupené pozemky a také hotové posouzení vlivu elektrárny na životní prostředí. RWE chce snížit své celkové globální investice ze současné úrovně sedmi miliard eur na méně než pět miliard eur.