S pandury chce Excalibur uspět v cizině, využije i závod na Slovensku

Transportéry Pandur

Transportéry Pandur Zdroj: ctk

Spolupráci s americkou General Dynamics Land Systems chce česká Excalibur Army využít hlavně pro expanzi do členských zemí NATO ve východní Evropě a rovněž do některých asijských států. Jedné z firem skupiny podnikatele Jaroslava Strnada umožnila lednová dohoda s nadnárodním koncernem získat exkluzivitu na propagaci, prodej, údržbu a licenční výrobu osmikolových transportérů Pandur.

Česká armáda má ve výzbroji 107 pandurů, zakázku na dalších dvacet štábních a velitelských za zhruba jednu miliardu korun má vypsat letos v červenci. „Musím zdůraznit, že hlavním cílem spolupráce s General Dynamics, je uspět na zahraničních trzích, nikoli být závislí na domácích zakázkách. V tomto záměru cítíme od našeho partnera silnou podporu. Česká armáda sice je významná reference, ale bez obchodních případů v zahraničí by dohoda o exkluzivitě nedávala ekonomicky smysl,“ řekl ředitel Excalibur Army Petr Němec.

Potenciál pro pandury na východoevropských a asijských trzích vyplývá z nutnosti nahradit starou ruskou techniku. „U té můžete modernizovat pohonnou jednotku či zbraňové systémy, ale základní konstrukci nezměníte. V případě marketingu vozidel Pandur jsme ale na začátku, ještě nemluvíme o žádných kontraktech před uzavřením,“ poznamenal Němec.

Zapojí se i státní VOP CZ

Nechtěl konkretizovat, jakých zemí se dohoda týká. Uvedl pouze, že nejsou v tuzemsku embargované. Němec nevylučuje, že v budoucnu by se kontrakt mohl rozšířit o moderní pásové obrněnce s protiminovou ochranou.

Pro servis a výrobu pandurů plánuje holding využít svoje závody v Česku i na Slovensku. Ty chce zapojit i do dodávek speciálních nástaveb. Klíčový bude podnik ve Šternberku, dřívější armádní opravna bojových vozidel pěchoty. Důležitá bude i spolupráce se státní zbrojovkou VOP CZ.