S těžebními limity se budoucí koalice ještě potrápí

Skrývkové rypadlo v hnědouhelném dole ČSA u Litvínova

Skrývkové rypadlo v hnědouhelném dole ČSA u Litvínova Zdroj: CTK

O limitech pro těžbu uhlí chce vznikající koalice rozhodnout až během příštích let. Téma ale budí vášnivé debaty již nyní. Průmysl a nevládní organizace se neshodnou například ani přístupu k rozvoji obnovitelných zdrojů. Průmyslníci i ekologové ale mají koaliční strany za co pochválit. Podniky třeba za důraz na konkurenceschopnost, nevládky za snahu snížit závislost na fosilních palivech.

Plány vznikající koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL v energetice mohou alespoň částečně těšit všechny zainteresované hráče.

„Řada stanovisek Svazu průmyslu a dopravy se v textu koaliční dohody odrazila,“ pochvalují si třeba čeští průmyslníci. S pravděpodobnou budoucí koalicí se shodnou například na tom, že je potřeba přenastavit systém pro podporu obnovitelných zdrojů energie (OZE).

Kvůli vysokým příplatkům na OZE se totiž průmysl obává, že ztratí konkurenceschopnost ve srovnání se světovými i evropskými firmami. Jak ale dodávají zastánci zelené energie, přístup k OZE musí být především koncepční.

Věčný spor o Temelín…

„Podobný postoj jako koaliční strany zastává svaz i v otázce výstavby jaderné elektrárny Temelín,“ píší dále průmyslníci ve své zprávě. To je ale kámen úrazu pro nevládní organizace. Podle nich totiž není jasné, jestli koalice dodrží předvolební sliby, ve kterých strany tvrdily, že nové bloky Temelína by nedotovali spotřebitelé ani daňoví poplatníci.

Jak dlouhodobě tvrdí investor případné výstavby nových bloků, společnost ČEZ, bez státní podpory přitom nebude možné projekt financovat.

… a těžební limity

Průmysl a ekologové se také dlouho střetávají kvůli prolomení limitů těžby uhlí. O těch se z koaliční smlouvy příliš mnoho nedozvíme. Strany o nich chtějí debatovat v průběhu příštích dvou let, kdy chtějí definovat energetickou a surovinovou politiku.

Zatímco Svaz průmyslu je přesvědčen, že by se prolomení nemělo zbytečně oddalovat, nevládní organizace jsou proti. Koaliční smlouva podle nich navíc jasně neříká, jestli budou před postupující těžbou chráněny přilehlé obce.

„Pro obyvatele obcí ohrožených bouráním kvůli těžbě koaliční smlouva poskytuje nulové záruky. Víme přitom, že jedna z verzí takové záruky obsahovala – ale zatím nevíme, na čí popud byly vyškrtnuty,“ sdělil médiím Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR.

Britský zákon

Jiné body se ale nevládkám líbí. Hnutí Duha například oceňuje, že se vznikající koalice zavazuje připravit zákon o snižování závislosti na fosilních palivech (za podmínky, že tím neutrpí konkurenceschopnost ekonomiky, dodávají strany ve smlouvě).

„Právě takový zákon prosazujeme. Oživí ekonomiku, nastartuje inovace a zvýší efektivitu. Srazí rodinné i firemní účty za energii, vyčistí vzduch a napomůže ochraně klimatu. Ve Velké Británii se na podobném zákoně shodla vláda s opozicí a je velmi úspěšný,“ řekl energetický expert hnutí Jiří Koželouh.

I v České republice přitom může vláda s podporou opozice počítat, tvrdí Duha, která o podobném zákoně se stranami dlouhodobě komunikuje.