Safina vyčkává s výstavbou rafinérie na platinu v USA

Recyklace drahých kovů ve společnosti Safina

Recyklace drahých kovů ve společnosti Safina Zdroj: www.safina.cz

Česká společnost Safina, která se zabývá recyklací a prodejem drahých kovů, prodala loni přes 700 kilo investičního zlata. Meziročně zvýšila prodej investičních drahých kovů o 40 procent.

Na českém trhu, kde se loni podle odhadů prodalo 4 tisíce kilogramů investičního zlata, má zhruba pětinový podíl. V zahraničí prodala Safina loni více než 150 kilo zlata.

Hlavním byznysem Safiny je však recyklace drahých kovů a výroba průmyslových produktů z těchto kovů. Loni firma zpracovala sto tun drahých kovů. Z 90 procent šlo o stříbro. Zbylých deset procent tvořilo zlato, platina, palladium a rhodium. Celkem loni firma vykázala tržby přes 5 miliard korun, což je srovnatelný výsledek s rokem 2012.

Firma loni plánovala spuštění rafinérie platiny ve Spojených státech, kde působí od roku 2012. Její výstavbu však Safina pozdržela. „Zkoumáme teď nové trendy rafinace drahých kovů na americkém trhu a vyhodnocujeme nové příležitosti pro rafinaci i jiných drahých kovů než platinových,“ řekl serveru E15.cz ředitel Safiny Tomáš Plachý.

V roce 2013 se obrat Safiny na americkém trhu vyšplhal na 300 milionů korun. Letos by toto číslo mělo podle firemních plánů dál růst. „Rozšiřujeme naše obchodní aktivity v oblasti prodeje termočlánkových drátů a pokračujeme v expanzi prodeje targetů pro výrobu plochého skla i výrobu polovodičů. Americký trh vnímáme jako klíčovou prioritu naší strategie expanze,“ dodal Plachý.

Spotřeba stříbra roste

Loňská spotřeba stříbra, které je hlavním průmyslově používaným drahým kovem, v Česku rostla o přibližně 2 až 3 procenta, což kopíruje celosvětový trend. Stříbro se využívá hlavně ve sklářství, chemickém, automobilovém a elektrotechnickém průmyslu a lékařství.

Zlato dominuje tradičně v klenotnickém či dekorativním průmyslu, ale zastoupení má i v elektrotechnickém průmyslu. Platinové kovy, mezi něž patří platina, palladium, rhodium, se využívaly v oblasti katalýz a procesů snižující emise oxidů dusíku. Jedná se o autokatalyzátory a průmyslové katalyzátory. Palladium bylo rovněž využito v elektrotechnickém průmyslu.