Schlumberger využívá chaosu na ruských trzích, kupuje podíl v tamním těžaři

ropná rafinerie

ropná rafinerie Zdroj: ctk

Společnost Schlumberger, největší světový poskytovatel služeb v ropném průmyslu podle tržní hodnoty, plánuje koupit menšinový podíl v největší ruské těžařské společnosti Eurasia Drilling. Za podíl 45,7 procenta hodlá zaplatit zhruba 1,7 miliardy dolarů (41,1 miliardy korun).

Ruský ropný sektor se potýká s dopady levnější ropy a západních sankcí uvalených na Rusko kvůli ukrajinské krizi. Transakce je podle listu Financial Times jedním z dosud nejsmělejších pokusů, jak využít chaosu na ruských trzích.

Protiruské restrikce zakazují západním firmám podílet se na hlubinné těžbě a průzkumu ropných nalezišť v arktických vodách a pobřežním šelfu. Sankce omezily také vývoz těžebních technologií do Ruska, aby Moskvě ztížily přístup k novým zdrojům surovin.

Ruská Eurasia ani její největší akcionáři na sankčním seznamu nejsou. Transakce, která přichází v době napjatých vztahů mezi Západem a Ruskem, dává ruskému ropnému sektoru naději na finanční podporu, napsala agentura Reuters.

Propad hodnoty o 60 procent

Eurasia vznikla před zhruba deseti lety, kdy byla vytvořena většinou z těžebních aktivit druhého největšího ruského producenta ropy Lukoilu. Loni akcie Eurasia Drilling ztratily zhruba 60 procent hodnoty. Podepsala se na tom slábnoucí ruská ekonomika, ale také ostřejší konkurence ze strany státního koncernu Rosněfť a dalších podniků.

Americký Schlumberger, který je od roku 2011 s Eurasia ve strategickém partnerství, nabídl zaplatit 22 dolarů za akcii. Před dokončením prodeje by akcie Eurasia Drilling měly být staženy z londýnské burzy. Stát by se tak mělo v tomto čtvrtletí.

Světové ceny ropy klesly o června o skoro 60 procent, což producenty ropy tlačí ke snižování výdajů. Schlumberger před týdnem oznámil, že zruší devět tisíc pracovních míst, tedy zhruba sedm procent své pracovní síly. Konkurenční Baker Hughes plánuje propustit zhruba sedm tisíc zaměstnanců, většinu z nich v prvním čtvrtletí. Baker Hughes, který ke konci loňského září zaměstnával zhruba 61 tisíc lidí, také podle dnešního sdělení uvažuje o zavření některých provozů.