Se stropy pro vyplácenou podporu obnovitelných zdrojů se už nepočítá

solární panely (ilustrační foto)

solární panely (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Mike Baker via Flickr

Provozovatelé obnovitelných zdrojů energie (OZE) si mohou oddechnout. Z připravované novely zákona o podporovaných zdrojích energie vypadly stropy pro vyplácenou podporu. Ty do předchozí verze prosadil Energetický regulační úřad (ERÚ). Jejich cílem bylo omezit celkovou částku určenou pro podporu obnovitelných zdrojů. Podle odhadů ERÚ by stropy připravily provozovatele o několik set milionů až miliard korun ročně.

„Rozhodující bylo stanovisko pracovní komise legislativní rady vlády, které poukázalo na retroaktivnost a nepřípustnost opatření. Proto ministerstvo průmyslu a obchodu ustanovení zrušilo. Pokud bude ERÚ na stropech nadále trvat, bude rozpor řešit vláda při projednávání zákona,“ uvedl Miloslav Kynčl, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu.

Stropy se měly počítat podle instalovaného výkonu a podle hodnoty ročního využití instalovaného výkonu, s nímž ERÚ v době vydání licence pracoval pro potřeby stanovení výše podpory.

Jak fouká vítr a svítí slunce

U větrných, vodních a slunečních elektráren se výše ročního stropu mohla pohybovat v určitém koridoru. Tím se měl zohlednit proměnlivý charakter výroby podle toho, jak moc v daném roce svítí Slunce či fouká vítr. Strop se měl stanovit i pro celou dobu pobírání podpory. Pokud by elektrárna vyrobila více elektřiny, než stanoví strop, nedostala by na tuto elektřinu podporu.

„Stropy by poškodily elektrárny s vyšší účinností. Největší škody by vznikly zdrojům na biomasu. Majitelé, kteří investovali do dražších, ale lepších technologií jako třeba do účinnějších solárních panelů, nebo natáčecích systémů, by přišli o peníze,“ říká Martin Sedlák, ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost. Přitom do lepších technologií investovali právě s vidinou, že vyrobí více elektřiny.

Stropy pro jednodušší kontrolu

„ERÚ stropy navrhl proto, aby se usnadnila kontrola vyplacené podpory po deseti letech, k čemuž se Česká republika zavázala v EU. Pokud stropy nebudou v zákoně, znamená to, že na podpoře bude jednotlivým výrobnám vyplaceno více, než zákon předpokládal. Tyto peníze mohly být použity na rozvoj nových OZE,“ konstatoval Jiří Chvojka, mluvčí ERÚ. Úřad trvá na tom, že bez stropů se může stát, že spousta výroben dostane vyšší podporu, než na jakou by měly mít nárok, a podpora jim bude ukončena nebo ji budou muset vracet.

Česko slíbilo Evropské komisi, že zavede systém, který bude bránit, aby zelené elektrárny získaly nadměrnou podporu. Jenže to se podle Komise má týkat elektráren, které byly uvedeny do provozu po roce 2013. Stropy by zpětně zasáhly do finančních podmínek všech elektráren.