Šéf ČEZ: Po roce 2030 hrozí Česku významný deficit výroby elektřiny

Daniel Beneš

Daniel Beneš Zdroj: Anna Vackova, E15

Podle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše Česku hrozí po roce 2030 významný deficit výroby elektřiny. A to i přesto, že nyní je v zemi energie přebytek. Důvodem je odstavení uhelných elektráren a končící životnost jaderné elektrárny Dukovany. Beneš to dnes řekl poslancům na schůzi sněmovního hospodářského výboru.

Šéf energetického gigantu také prohlásil, že dividendová politika ČEZ by měla být předpovídatelná. Do konce dubna dá valné hromadě návrh na rozdělení zisku. Ta rozhodne v červnu.

Diskuzi o dividendách stále slušně ziskového ČEZ nedávno rozvířil ministr financí Andrej Babiš, když prohlásil, že firma by měla celý loňský výdělek 35 miliard korun vyplatit akcionářům, tedy hlavně státu. Ten ve společnosti vlastní 70procentní podíl. ČEZ si přitom v uplynulých letech ze zisku vždy ponechával 40 až 45 procent. Loni vyplatil dividendu 40 korun na akcii, v případě uskutečnění Babišova plánu by to bylo 65 korun, nejvíc v historii společnosti.

Vyplácení dividend a Temelín

Pokud by ČEZ několik let po sobě vyplácel na dividendách 100 procent čistého zisku, což nedělá nikdo z velkých hráčů, tak současně vedle toho není možné financovat dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, prohlásil také Beneš.

„Nemohu v tuto chvíli rozhodně říci, co ministerstvo financí bude přesně zastávat za názor na valné hromadě, protože takové rozhodnutí dosud určitě nepadlo,“ řekl poslancům z hospodářského výboru sekční ředitel ministerstva financí Robert Pelikán. „To, co padlo jako rozhodnutí, je, že chceme přezkoumat dividendovou politiku z hlediska její efektivity,“ dodal.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky se dividendy ČEZ musí posuzovat ve vztahu k investicím. „Budeme o tom ještě v koalici jednat, a to i v souvislosti s tím, jaké investiční aktivity ČEZ plánuje. A tou největší je přirozeně dostavba Temelína. Ale dividendová politika v jednom roce není něco, co může znemožnit dostavu Temelína,“ uvedl před dvěma týdny Sobotka.

Tragédie pro energetiku

Na hrozícím nedostatku elektřiny se podle Beneše bude podílet pokles těžby lignitu i dožití existujících hnědouhelných a černouhelných zdrojů. Navíc poroste spotřeba v průměru o 0,8 procenta ročně.

Šéf ČEZ upozornil na to, že pokud by bylo nutné odstavit Jadernou elektrárnu Dukovany již v roce 2025, považoval by to za tragédii v české energetice. Připomněl, že Dukovany jsou jednou z nejméně poruchových elektráren na světě.

Vývoj akcií ČEZ na pražské burze za posledních 5 let:Graf 9. 4. 2014.Graf 9. 4. 2014. | vagaday@mf.cz

ČEZproto již několik let pracuje na projektu nových bloků v Dukovanech, zprovoznit by je chtěl kolem roku 2035. Licence na provoz nynějších bloků má zatím ČEZ do příštího roku a bude usilovat prodloužení. Nejprve o deset let a pak až do roku 2035. Případný nový blok by mohl vyrábět proud dalších 60 let.

Problémem ale je, že se v současné době velmi těžko odhaduje, jak se bude situace v jaderné energetice vyvíjet a tím pádem je těžké odhadnout návratnost investice do rozšíření Dukovan.

Podle Sobotky by při rozhodování o prodloužení licence mělo hrát svou roli, že případná výstavba nových bloků není jen čistě ekonomická investice, ale zároveň také investice do energetické nezávislosti země. V souvislosti s událostmi na Ukrajině podle premiéra ekonomická nezávislost získává úplně nový význam.

Daniel Beneš dnes konstatoval, že český trh je součástí širšího evropského trhu, který se nyní nachází v hluboké krizi, kdy velkoobchodní ceny elektřiny klesly na nová historická minima. Důvodem jsou regulatorní zásahy, masivní podpora obnovitelných zdrojů energie a nefunkční trh s emisními povolenkami.