Šéf Volkswagenu zeštíhlí svůj manažerský tým na polovinu

Šéf Volkswagenu Matthias Müller

Šéf Volkswagenu Matthias Müller Zdroj: CTK

Generální ředitel německého automobilového koncernu Volkswagen Matthias Müller dnes představil změny ve svém řídícím týmu, které mají urychlit rozhodovací proces a zvýšit efektivitu podniku. Počet manažerů referujících přímo generálnímu řediteli se v rámci restrukturalizace vedení koncernu sníží téměř o polovinu. Müller v září v čele Volkswagenu nahradil Martina Winterkorna, který odstoupil z funkce kvůli skandálu kolem manipulací s emisními testy.

„Naše nová štíhlá struktura nám umožní efektivně rozvíjet velký potenciál koncernu, jeho značek a zaměstnanců,“ uvedl v dnešním prohlášení Müller. „Budeme rozhodovat rychleji a postupovat efektivněji,“ dodal. Personální změny související s restrukturalizací vedení vstoupí v platnost v prvním čtvrtletí příštího roku. Tyto změny budou převážně interní, do firmy se nicméně po třech letech vrátí manažer Ulrich Eichhorn, který se stane šéfem vývoje a výzkumu.

Volkswagen dal již dříve najevo, že chce Müllerovi poskytnout prostor k tomu, aby se mohl soustředit na celkovou strategii koncernu. Změny ve struktuře vedeni by Müllerovi měli rovněž zajistit více času na řešení emisního skandálu, napsala agentura Reuters.

Volkswagen v září přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí. Skandál se týká rovněž 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto. Podle některých analytiků by náklady Volkswagenu na svolávání vozů do servisů, právní spory a pokuty související s tímto skandálem mohly překročit 40 miliard eur (1,1 bilionu korun).