Šéfové energetických gigantů varují Evropu před kolapsem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Zajímavá koalice s dramatickým poselstvím. Osm šéfů hlavních evropských energetik ve společném prohlášení vyzývá vlády evropských zemí, aby oživily evropskou energetickou politiku.

Energetický sektor se nachází v kritické situaci, kterou je třeba naléhavě řešit, píší v prohlášení šéfové společností Enel, Eni, GDF Suez, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, Gasterra, E.ON a RWE.

Osm generálních ředitelů se setkalo před středečním zasedáním Evropské rady v Bruselu. Jejich společné prohlášení vrcholí kritikou nekoordinované evropské energetické politiky, která podle nich vede přímo do slepé uličky. „Faktem je, že dlouhodobých perspektiv je velmi málo. Právní nejistota navíc nevyhnutelně povede k nedostatku investic v energetickém sektoru,“ píší ve společném prohlášení. To bude podle nich mít velice negativní dopad na spolehlivost dodávek, zaměstnanost a oživení evropského hospodářství, píše server Welt.de

Šéfové evropských energetik dále popisují stav, který může vést k výpadkům dodávek energií, které může přivodit nekoordinovaný přechod na nízkoemisní zdroje. Současný stav je podle nich naprosto nepřijatelný. Stoupající ceny energií a vysoká regulace v Evropě navíc zhoršuje konkurenceschopnost průmyslové výroby vůči Spojeným státům a dalším zemím, kde jsou energie levnější.

Čtyři návrhy na záchranu trhu s energií

Podle manažerů musí být změněn nehospodárný provoz některých elektrárnách a úpravy musí být koordinovány na evropské úrovni. Zároveň musí být zachován rozvoj technologií šetrných ke klimatu. Další o čem se koalice šéfů zmiňuje je udržitelný přístup k podpoře obnovitelných zdrojů energie. „Je nutné přezkoumat národní výkupní ceny pro obnovitelné zdroje energie. Reforma zelené elektřiny by mohla pomoci snížit náklady občanům a umožnit větší konvergenci mezi členskými státy,“ píše se v prohlášení.

Energetické společnosti také vyžadují posílení politického rámce pro podporu investic do nových progresivních technologií, jako je skladování energie, nový vývoj v oblasti obnovitelných zdrojů energie z břidlicového plynu a zachycování a ukládání oxidu uhlíku. Zároveň je nutný rozvoj inteligentních sítí a měřících systémů.

Generální ředitelé osmi energetických obrů vyzývají evropské lídry, aby jasně definovali nové směry energetické politiky. Důležitá je podle nich jasná strategie investic, vytváření pracovních míst a oživení ekonomiky. Hlavy států a předsedové vlád 27 členských států EU, se sešli ve středu a diskutovali o opatřeních proti růstu cen energií v Evropě.