Severočeské doly žádají o možnost těžit na bývalých církevních pozemcích

Důl Nástup Tušimice

Důl Nástup Tušimice Zdroj: Euro Martin Pinkas

Severočeské doly se blíží ke zkompletování povolení k těžbě v celé východní části Dolu Nástup Tušimice. Dosud firma nemá povolení k těžbě na třech pozemcích v katastru obce Droužkovice. Na ně uplatnila restituční nárok církev, která předběžně souhlasila s jejich odprodejem Severočeským dolům. Teprve po zahájení restitucí mohla církev pozemky převést. Stalo se tak loni.

Firma teď plánuje dokončit povolovací řízení pro celý plán těžby ve východní části dolu do roku 2029. Obvodní báňský úřad už zahájil řízení o udělení povolení k hornické činnosti na třech zbývajících pozemcích.

Ministerstvo životního prostředí k celému plánu na postup těžby do roku 2029 vydalo letos v červenci souhlasné závazné stanovisko. Ročně se podle plánů firmy, na které se vztahovalo posouzení dopadů na životní prostředí, vytěží v lokalitě maximálně 13,5 milionů tun uhlí.

Uhlí z bočních svahů

Severočeské doly loni také přišly s plánem těžit v Dolu Nástup Tušimice v bočních svazích hlubinnou metodou chodbicování. Zatím však firma čeká, až ministerstvo životního prostředí vydá k tomuto záměru stanovisko.

Ročně by ze slojí ve svahu, za nímž stojí město Chomutov, mohly Severočeské doly vytěžit 1,15 milionu tun uhlí. Těžbu podle původních plánů chtěla firma zahájit na přelomu let 2016 a 2017. Hlubinnou těžbou by se neměla zvýšit celková těžba.

Kvalitnější uhlí z bočních svahů se bude míchat s méně výhřevnějším uhlím dobývaným povrchově. Díky hlubinné těžbě bude moci důl Tušimice déle zásobovat modernizované elektrárny ČEZu Tušimice a Prunéřov.