Sklářská výroba na severu se drží i po rozpadu Jablonexu

sklářský průmysl

sklářský průmysl

Navzdory útlumu, který bižuterní výrobu v Libereckém kraji postihl po rozpadu skupiny Jablonex Group, zaměstnává toto odvětví hlavně na Jablonecku 7000 až 8000 lidí. Je to zhruba o třetinu méně než jich bižuterie živila ještě před čtyřmi lety. Navzdory problémům, které podnikům na Jablonecku rozpad exportní skupiny Jablonex přinesl, výroba české bižuterie opět nabírá dech.

Novinářům to dnes v Jablonci řekl Pavel Kopáček ze Svazu výrobců skla a bižuterie, který sdružuje šest desítek firem z regionu.

Jablonecká bižuterie je ve světě stále pojem, i když řada tradičních odběratelů nabyla po rozpadu Jablonexu dojmu, že s ním skončila i výroba jablonecké bižuterie. Trhy tak musejí výrobci znovu a postupně dobývat. „Navazování obchodních kontaktů nám ale komplikuje ministerstvo zahraničí, které loni zrušilo na českých ambasádách místa obchodních radů. Možná tam nějaké peníze stát ušetří, přijde ale o miliardy z obchodů, které jsme tak mohli získat,“ řekl předseda svazu bižuterních výrobců Jaroslav Hlubuček.

Made in Jablonec

Bižuterní výroba má na Jablonecku 200letou tradici. Její pozicí ve světě výrazně otřásl rozpad skupiny Jablonex Group, která ještě v polovině roku 2009 patřila k největším výrobcům bižuterie na světě. Pro menší výrobce v regionu firma zajišťovala odbyt produkce a některé úpravy a komponenty. Vyvážela do 90 zemí. Když tehdy akcionáři rozhodli o likvidaci skupiny, vážně tím ohrozili existenci odvětví v regionu. Malé a střední bižuterní podniky to ale donutilo se spojit a bojovat za vlastní záchranu společně - výrazně v tom pomohl právě svaz.

Od loňského roku prodávají místní výrobci pod novou obchodní značkou Made in Jablonec, která zákazníkům garantuje kvalitní design a řemeslné zpracování i původní materiály vyráběné na Jablonecku. Loni se v Jablonci otevřela velkoprodejna Palace Made in Jablonec, jež produkci regionálních výrobců bižuterie nabízí. „Propagaci tradičné české bižuterie pomáhá také účast na výstavách a veletrzích. Na tu svaz loni dostal z evropských fondů 4,5 milionu korun,“ řekl Milan Kohout ze svazu výrobců. Tradiční českou bižuterii prezentuje i každoroční přehlídka, kterou chce letos svaz představit i na různých výstavách a veletrzích.

Svaz bižuterních výrobců chce na tradiční výrobu nalákat turisty - společně s Muzeem skla a bižuterie připravuje v Jablonci projekt turistického centra. Návštěvníkům by představilo tradiční výrobu bižuterie a umožnilo jim nahlédnout do výrobních podniků a také si některé práce zkusit. Turistům už se otevřela sklárna v Harrachově i výrobce dřevěných hraček Detoa Albrechtice. Ročně je navštěvují desetitisíce turistů, zájem o výrobní podniky je větší než o některá muzea nebo památky.