Škodovka vyrobí méně aut než loni. O dvacet dva tisíc

Výroba automobilů, Ilustrační foto

Výroba automobilů, Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Pokles automobilového trhu zasáhl společnost Škoda Auto méně než konkurenci. Za nižší výrobou stojí i náběh nových modelů na začátku roku. V podzimních měsících se automobilka znovu vrátila k rekordním číslům.

V automobilce Škoda Auto letos vyrobí v tuzemských závodech zhruba o 22 tisíc vozů méně než loni. Uvedl to týdeník odborů automobilky Škodovácký odborář, automobilka to nijak nekomentovala. Loni Škoda v Česku vyrobila 651 750 aut. Letošní pokles výroby minimálně o patnáct tisíc vozů očekává také druhá středočeská automobilka TPCA v Kolíně. Ta podle jejího mluvčího Radka Kňavy letos vyrobí méně než 200 tisíc vozů.

Týdeník Škodovácký odborář ve zprávě o konferenci odborů Kovo informoval o prezentaci Vladimíra Kmenta z odborů Škody. Podle něj se pro letošní rok očekává, že tuzemské závody Škoda vyrobí o zhruba 22 tisíc automobilů méně než loni. „To není příliš pozitivní, na druhou stranu se to odvíjí od propadů celkových trhů. Ve srovnání s propadem trhů je však ponížení výroby nižší a to je pozitivní zpráva,“ řekl Kment.

V prvním pololetí roku Škoda pracovala například na uvedení nové Octavie, která tvoří téměř polovinu prodejů značky. Celkem letos firma představila osm nových nebo přepracovaných modelů. Ve třetím čtvrtletí tohoto roku vzrostl provozní zisk mladoboleslavské automobilky meziročně o 8,8 procenta na 128 milionů eur (3,3 miliardy korun).