Skotsko jde proti rozhodnutí britské vlády, zakázalo frakování

Ilustrační foto (zařízení pro frakování)

Ilustrační foto (zařízení pro frakování) Zdroj: Joshua Doubek, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Skotská vláda vyhlásila moratorium na těžbu ropy a zemního plynu pomocí frakování. Edinburgh to odůvodnil nejasnostmi ohledně dopadů na životní prostředí a zdraví obyvatel. Rozhodnutí přichází krátce poté, co kabinet ve Westminsteru udělil těžařům první povolení.

Skotský ministr pro energetiku Fergus Ewing oznámil, že „neudělí žádné povolení“ pro frakování . Rozhodnutí přišlo jen dva dny poté, co britský premiér David Cameron ujistil investory, že jeho vláda podporuje frakování. Následně jej podpořili i poslanci, když odmítli návrh na odložení těžby touto metodou.

Cameron před časem řekl, že plně využije frakování s cílem kompenzovat pokles těžby ropy a plynu v Severním moři. Ovšem obavy o životní prostředí a zdraví lidí v důsledku těžební technologie frakování mu tento záměr komplikují.

Petrochemický gigant Ineos, který vlastní rafinérii ve skotském Grangemouthu, chce do frakování v regionu investovat 645 milionů liber (24 miliard korun). Firma varovala, že pokud vláda její plány nepodpoří, bude to mít „vážné následky“.

Frakování odmítá i anglické hrabství

V odmítavém postoji Skotsko předešla rada hrabství Lancashire v severozápadní Anglii. Oznámila, že se rozhodla zatím zamítnout žádost plynárenské společnosti Cuadrilla o dva těžební projekty metodou frakování. Po bouřlivé debatě totiž většina radních usoudila, že podobná těžba by byla příliš hlučná a zatěžovala silniční dopravu, což by poškozovalo místní obyvatele.

Oblasti ve Velké Británii, kde bylo povoleno frakováníOblasti ve Velké Británii, kde bylo povoleno frakováníOblasti ve Velké Británii, kde bylo povoleno frakování|frack-off.co.uk

Frakování má odpůrce i v britském parlamentu, stejně jako v pevninské Evropě, především v lidnatém Německu. „To vše naznačuje, že lidé nejsou přesvědčeni, že podobná těžba plynu se dá dělat bezpečně,“ řekl agentuře Reuters britský odborník John Williams.

Vládní expert připouští rizika

Vláda v Londýně se snaží frakování prosadit, ekologičtí aktivisté však varují před riziky pro zásoby podzemní vody a dalšími nebezpečími. I hlavní vědecký poradce britské vlády Mark Walport nedávno připustil, že asi existují určitá rizika pro životní prostředí i zdraví lidí. Zdůraznil ale, že frakování může být při náležité regulaci bezpečné.

Vědecké doklady jasně říkají, že jakákoli ekologická či geologická rizika lze v Británii dobře zvládat

„Vědecké doklady jasně říkají, že jakákoli ekologická či geologická rizika lze v Británii dobře zvládat, pokud budou zavedeny nejlepší možné provozní postupy a budou vynucovány účinnou regulací,“ upozornil už loni v prosinci Walport.

Miliony pracovních míst

Diskuse o možném využívání frakování probíhá i v Evropské unii. V listopadu 2013 byla zveřejněna studie konzultačních společností Pöyry Management Consulting a Cambridge Econometrics, podle které by rozvoj břidlicových ložisek plynu v EU vytvořil miliony nových pracovních míst, posílil výkon ekonomiky, zlevnil energii a snížil závislost kontinentu na drahém dovozu.

Frakování, odborně hydraulické štěpení, se využívá především ve Spojených státech k těžbě plynu a ropy z břidličných hornin hluboko pod zemí. Při využití této metody se pumpuje chemicky upravená voda s pískem do vrtu, na jehož vyústění tlak rozbije horninu, z níž se tak uvolní plyn. Spojené státy se díky frakování staly soběstačné v dodávkách plynu a růst těžby ropy z břidlic tam loni zásadně přispěl k prudkému zlevnění této suroviny.