Skupina OPEC+ ponechá těžební limity příští měsíc beze změny, cena ropy letí vzhůru

Těžba ropy

Těžba ropy Zdroj: Reuters

Těžba ropy
Zařízení ropného obra Saudi Aramco
Zařízení ropného obra Saudi Aramco
Zařízení ropného obra Saudi Aramco
Zařízení ropného obra Saudi Aramco
6
Fotogalerie

Skupina ropných těžařských států OPEC+ se dnes na videokonferenci rozhodla ponechat těžební limity příští měsíc beze změny. Informují o tom světové agentury. Podle zdrojů agentury Reuters členové uskupení umožní mírné navýšení produkce jen Rusku a Kazachstánu. Zdroje Reuters také uvádějí, že se zástupci OPEC+ znovu sejdou v dubnu a rozhodnou o květnové a pozdější těžbě. Ceny ropy po oznámení výsledku, který je považován za triumf Saúdské Arábie, prudce zpevňují, severomořská ropa Brent je nejdražší od ledna loňského roku.

Saúdskoarabský ministr energetiky princ Abdalazíz bin Salmán dnes uvedl, že jeho země bude i nadále dobrovolně snižovat produkci o jeden milion barelů denně nad rámec dohody s ostatními státy. O případném navýšení těžby rozhodne v příštích měsících. „Jsme opatrní,“ řekl ministr na dnešní tiskové konferenci po skončení jednání OPEC+ a dodal, že Rijád o konci opatření rozhodne, až podle něj nastane příznivý čas a okolnosti.

„Členové kartelu OPEC a jejich spojenci v čele s Ruskem dnes šokovali ropné obchodníky, když nepřikročili k citelnému zvýšení těžby. Umocnili tak obavu trhu, že ropy nebude v čase globálního ekonomického zotavení dost, což vyžene její cenu dále vzhůru. Podpořili tak spekulace, že barel ropy by se ještě letos mohl prodávat až za sto dolarů,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. 

Doplnil také, že rozhodnutí přidělalo vrásky na čele tuzemským dopravcům, ale zprostředkovaně také České národní bance. „Pro dopravce znamená nákladovou zátěž v čase, kdy je jejich podnikání pod neblahým tlakem v důsledku pandemické situace. Z hlediska ČNB znamená krok OPEC a jeho spojenců zesílení inflačních tlaků,“ doplnil Kovanda.

Analytici dále očekávali, že se OPEC+ dohodne na omezení těžebních limitů, nejčastěji se hovořilo o uvolnění půl milionu barelů denně s platností od dubna. Škrty, které těžaři nyní uplatňují v reakci na pokles poptávky způsobený koronavirovou krizí, jsou nejhlubší za dobu existence Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC.

Skupina OPEC+, která zahrnuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jeho spojence v čele s Ruskem, se dohodla, že od ledna zmírní rozsah sjednaného omezení těžby na 7,2 milionu barelů z předchozích 7,7 milionu barelů denně. Samotný kartel OPEC očekává, že poptávka po ropě se v letošním roce v celém světě zvýší o 5,8 milionu asi na 96 milionů barelů denně. V roce 2019, tedy ještě před pandemií, se poptávka pohybovala kolem 100 milionů barelů denně.