Slovensko ještě stále nedrží sto procent v plynárenském průmyslu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Gazprom.com

Stát ještě stále nevlastní stoprocentní podíl v Slovenském plynárenském průmyslu (SPP). V plánech si přitom stanovil, že tak učiní do konce minulého roku, ale aktuálně posunul termín o dalších šest měsíců. Šéf rezortu hospodářství Tomáš Malatinský dosud čeká na to, jak dopadnou jednání s Gazpromem. S dodavatelem plynu se totiž chce dohodnout na výhodnějších podmínkách a přijatelnějších kupních cenách.

Na cenách pro následující roky totiž bude záviset konečné rozhodnutí o převzetí podílu Energetického a průmyslového holdingu (EPH) v SPP. V hospodaření SPP se totiž negativně projevuje dopad regulovaných cen plynu pro domácnosti.

Vláda se proto chce ujistit, že nově vyjednané ceny od Rusů nebudou ztrátu firmy prohlubovat, časem dokonce očekává zisk SPP. Už nyní rezort hospodářství hlásí, že aktuální podmínky Gazpromu jsou výhodnější než dosud. Konkretizovat je však nechce, dokud rozhovory definitivně neuzavře.

Za hotovou věc naopak převzetí pokládá EPH. Podle deníku Pravda vedení EPH zaměstnancům oznámilo, že k završení transakce dojde v březnu, kdy končí účetní rok SPP a současný 49procentní podíl českého investora by měl přejít na stát i s dluhy ve výši několika desítek milionů eur. Ty by se přitom podle slibů vlády neměly promítnout do cen plynu.

Nabytí sta procent v SPP přitom vláda odsouhlasila už téměř před půl rokem v době, kdy EPH kupoval za 2,6 miliardy eur podíl firem E. ON Ruhrgas a GdF Suez. Proti plánu vlády se postavila opozice s argumentem, že firma ročně ztrácí na prodeji plynu miliony eur. Předseda KDH Ján Figeľ dokonce podal podnět na generální prokuraturu, který se stále řeší. „Jde o zločin porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele,“ prohlásil.