Slovensko pustí plyn na Ukrajinu v září. Zájem o dodávky předčil očekávání

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jeremy Buckingham CC BY 2.0 Flickr

Slovenský přepravce plynu Eustream spouští začátkem září dodávky plynu na Ukrajinu. Naplní tak dohodu, kterou podepsaly slovenská a ukrajinská vláda. Ačkoli se kvůli výhrůžkám Gazpromu očekávaly problémy při shánění dodavatelů, nakonec je nabídka plynu pro Kyjev až nečekaně velká.

„V téhle chvíli můžeme potvrdit, že celá kapacita plynovodu Vojany-Užhorod je zákazníky vykoupena do konce roku 2019,“ říká mluvčí Eustream Vahram Chuguryan.

O přepravu plynu ze západu na východ mělo nakonec zájem přibližně sedm dodavatelů. Přesné číslo nelze říct, protože ho Eustream tají. „Je jich mezi 5 a 10. Přesně je pojmenovat bohužel nemůžeme, protože tato informace má důvěrný charakter,“ vysvětluje Vahram Chuguryan.

RWE i OMV

Jak se E15.cz podařilo zjistit, o přepravu plynu na Ukrajinu mají zájem dva evropští giganti, rakouská OMV a německá RWE. Dodávky chtějí Kyjevu posílat i přes varování ruské strany. Před spoluprací s Ukrajinou totiž varoval evropské společnosti generální ředitel Gazpromu Alexej Miller. Energetickým firmám vyhrožoval, že když budou plyn pro Kyjev dodávat, odřízne je od dodávek.

„Nemůžeme komentovat rozhodnutí jiných společností,“ reagoval pro E15.cz na ruské výhrůžky mluvčí OMV Robert Lechner. Německá společnost RWE je v komentáři k ruským výhrůžkám také strohá. Nekomentuje je. Dodávat plyn Ukrajině se energetické společnosti rozhodly navzdory tomu, že ukrajinské platby nezaručí garance Evropské unie.

Jen malý revers

Slovenský Eustream, který je ovládán Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH), a ukrajinský Ukrtransgaz se na přepravě plynu na Ukrajinu domluvily podpisem memoranda v dubnu. Spokojenější je ovšem slovenská strana. Ta totiž navrhovala zprovoznění takzvaného malého reversu. Ten spočívá v dodávkách plynu na Ukrajinu přes plynovod mezi Vojany a Užhorodem. Trubky ve Vojanech jsou už léta prázdné.

I proto tuto variantu Ukrajinci dlouho odmítali a žádali, aby se reverzní tok plynu realizoval nevyužitými kapacitami čtyř funkčních plynovodů, kterými Eustream přepravuje plyn Gazpromu z Ruska do Evropy. Nakonec ale Kyjev Bratislavě ustoupil.

Ukrajina ročně spotřebuje 55 miliard metrů krychlových plynu, z toho více než polovinu dostávala z Ruska. Gazprom však v polovině června přerušil dodávky plynu na Ukrajinu, protože Kyjev do stanoveného data nezaplatil dluh za odběr. Firma nyní požaduje, aby Ukrajina platila za dodávky předem.