Smog mizí, ale obyvatelé měst dál dýchají znečištěný vzduch

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Sedmicka

Znečištění vzduchu je na mnoha místech Evropy včetně České republiky nadále nebezpečně vysoké. Má za následek předčasná úmrtí či ekonomické ztráty zejména v zemědělství. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy o Evropské agentury pro životní prostředí.

Emise některých škodlivých látek podle agentury pro životní prostředí v Evropě v posledních desítkách let klesly. Hodnoty jiných ale klesají mnohem pomaleji vzhledem k tomu, že se zvýšil počet aut s dieselovými motory a domácností, které ve snaze ušetřit místo plynu topí dřevem.

„Země Evropské unie dosáhly za poslední dekády viditelné zlepšení v oblasti znečištění ovzduší. V současnosti většina měst není zahalena v oblacích smogu,“ řekl pro BBC Hans Bruyninckx, ředitel EEA. Zpráva hodnotí kvalitu ovzduší v Evropě v období 2002 až 2011. Špatná byla podle ní situace u mikroskopických částic a ozonu. Škodlivým koncentracím těchto látek bylo v evropských městech během tří let do roku 2011 vystaveno až 98 procent obyvatel, tvrdí EEA, která se v tomto hodnocení opírá o přísnější, ale nezávazné normy Světové zdravotnické organizace (WHO).

Normy mají být ještě přísnější

Evropská unie má mezní hodnoty pro tyto látky mírnější. I tak ale denní prahové hodnoty EU pro jemné částice v roce 2011 překročilo 22 evropských zemí včetně Francie, Německa nebo České republiky. Česko patřilo v tomto druhu znečištění ovzduší k nejhorším. Koncentrace jemných částic menších než 2,5 mikrometru zde byla podle zprávy na několika místech větší, než stanovovaly cílové hodnoty pro předešlý rok. K podobným zjištěním experti došli také v Bulharsku, ve Francii, Itálii, Polsku a na Slovensku.

Evropští regulátoři by měli navrhnout přísnější unijní limity na mikročástice a další znečišťující látky. Návrhy by se mohly objevit do konce roku, napsala agentura Reuters. „Průzkumy dokazují, že si většina obyvatel unie uvědomuje následky znečistěného ovzduší na zdraví a žádá kompetentní lidi, aby se situace řešila na evropské, státní a také lokální úrovni,“ sdělil BBC Janez Potocnik, evropský komisař pro životní prostředí.

Jiří Hanzlíček: Opatření proti smogu nefungují