Sobotka: Do jaderných elektráren by měli investovat i dodavatelé

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Nejpravděpodobnější variantou pro rozšíření českých jaderných elektráren je to, že se na investici bude podílet i dodavatel technologie. V České televizi to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vláda by podle něj měla mít strategické dokumenty o dalším rozvoji jaderné energetiky na přelomu roku. Rozvoj jádra je podle Sobotky nutný kvůli energetické bezpečnosti země.

Energetická společnost ČEZ, v níž stát drží majoritní podíl, sama podle premiéra na investice prostředky mít zřejmě nebude. Variantu, že by stát garantoval výkupní ceny elektřiny z jaderných elektráren, vláda už dříve odmítla jako rizikovou pro státní rozpočet, připomněl předseda vlády.

O státem garantované ceny usiloval ČEZ, když vypsal tendr na rozšíření Jaderné elektrárny Temelín. Jelikož se k tomu kabinet zavázat odmítl, ČEZ tendr zrušil. Nyní české jaderné projekty, stavbu třetího případně čtvrtého bloku v Temelíně, respektive pátého bloku v Dukovanech, firma pouze rozvíjí. Nový tendr ČEZ zatím nepřipravuje a čeká na energetickou koncepci.

Až 300 miliard

Dva nové bloky temelínské elektrárny měly víc než zdvojnásobit její výkon, který nyní činí 2000 megawattů. Stavba měla být podle plánu dokončena v roce 2025 a nové bloky měly být v provozu 60 let. Odhady nákladů dostavby se pohybovaly mezi 200 a 300 miliardami korun. Ve výběrovém řízení na dostavbu Temelína byly česko-ruské Konsorcium MIR.1200, americko-japonská společnost Westinghouse a později vyřazená francouzská Areva. V debatách o novém tendru politici zmiňují také korejské a čínské společnosti.

Zájem dostavět své jaderné elektrárny mají také sousední Slováci. Společnost Slovenské elektrárne patří ze dvou třetin italské skupině Enel. Ta zvažuje prodej svého podílu, závazné nabídky čeká do konce listopadu. Jeho koupi zvažuje i ČEZ. Problémy okolo plánovaného rozšíření jaderné elektrárny Mochovce mohou ale ČEZ odradit, připustil nedávno generální ředitel české firmy Daniel Beneš. Slovenská vláda, která drží 34 procent SE, totiž žádné garance na pokrytí rizik kolem Mochovců neplánuje.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica, který se zúčastnil se Sobotkou společného vysílání ČT a Rozhlasu a televízie Slovenska ke čtvrtstoletí pádu komunistického režimu, jeho vláda jednoznačně podporuje dokončení Mochovců o třetí a čtvrtý blok. Změna vlastníka elektráren by podle něj všechno zpomalila. „My nyní potřebujeme dynamizovat výstavbu, je to jedna z největších investicí ve střední Evropě,“ řekl Fico.

Fico vylučuje státní garance

Dál podle slovenského premiéra pokračuje také dokumentační příprava k výstavbě nového bloku v Jaslovských Bohunicích. O tom, že by stát garantoval výkupní cenu z rozšířených jaderných elektráren, ale nemůže být podle Fica řeč. „To je obrovské riziko. Toto vůbec není cesta,“ řekl.

Podle Sobotky měl ČEZ celou řadu investičních aktivit v zahraničí a ne všechny dopadly dobře. Nikdo proto české firmě nemůže vyčítat, že všechny další investice bude velmi dobře zvažovat, dodal. „ČEZ čekají velké domácí úkoly,“ uvedl také Sobotka.