Solární boom končí. Výroba proudu ze slunce loni klesla o pět procent

Solární elektrárna

Solární elektrárna Zdroj: Hnilickova Karolina/Mlada fronta E15

Podle prezidenta Miloše Zemana mohli ze solárního boomu mít finanční výhodu i zákonodárci, kteří při schvalování klíčového zákona hlasovali pro tučné dotace. Rozvoj fotovoltaiky nicméně kvůli solárním odvodům zpomaluje. Loni výroba slunečních elektráren v Česku klesla o 4,7 procenta na 2070 gigawatthodin, což odpovídá roční spotřebě 600 tisíc domácností.

Mluvčí fotovoltaické asociace CZEPHO Miloš Cihelka očekává, že kvůli ukončení provozní podpory letos instalovaný výkon poroste nepatrně. Důvodem je i řada administrativních bariér a neexistence systému, který by zpřístupňoval fotovoltaiku domácnostem a malým firmám.

„Loňský rok byl posledním, kdy mohli zájemci o solární elektřinu získat podporu pomocí výkupních cen nebo zelených bonusů. Do sítě bylo připojeno pět desítek megawattů, které odpovídají asi 6000 drobných střešních instalací,“ uvedla CZEPHO. Celkový výkon solárů dosahuje v Česku 2131 megawattu.

Miliardy na zelenou energii

Nebývalý rozmach fotovoltaiky v minulých letech ovlivnila štědrá finanční podpora, kterou obnovitelným zdrojům přiřkli zákonodárci. Loni šlo o 44 miliardy korun, z toho téměř 12 miliard platil stát a zbytek spotřebitelé v cenách proudu. Loni však vznikla vládní novela, podle níž se podpora těchto zdrojů sníží, a všichni příjemci dotací navíc musí odkrýt vlastníky.

Prezident Miloš Zeman prohlásil, že ze solárního boomu mít kromě podnikatelů finanční prospěch také někteří zákonodárci, kteří v roce 2005 při schvalování klíčového zákona o obnovitelných zdrojích hlasovali pro tučné dotace a později zabránili jejich výraznějšímu poklesu.

„Teď se ptejme, proč to ti zákonodárci dělali. Tady bych citoval Jana Wericha. Buď to dělali z blbosti, nebo to dělali za cizí peníze. V některých případech platí oba důvody současně,” řekl Zeman během čtvrteční návštěvy Olomoucka, žádného politika ale nejmenoval.

Poslanecké návrhy zajistily baronům obří zisky

Zákon při svém vzniku procházel řadou změn. Nejprve se do něj dostalo, že Energetický regulační úřad (ERÚ) nesmí z roku na rok garantované vysoké výkupní ceny takzvané zelené energie snížit o víc než 10 procent. Podle časopisu Reflex ale pak komunistický poslanec Ladislav Urban navrhl omezit možnost snížení výkupní ceny na pouhých pět procent.

Tím se znemožnila rychlejší úpravy v okamžiku, když se zjistilo, že výkupní ceny jsou úplně mimo realitu. „Garantované výkupní ceny bez možnosti jejich výrazného snížení zaručily obří zisky solárním baronům,” napsal Reflex. Podle listu dokonce sociální demokratka Iva Šedivá navrhovala možnost redukce cen jen na dvě procenta.

Baron přijde za poslancem a řekne…

O takzvaných solárních baronech, kteří masivně investovali do fotovoltaiky, hovořil i Zeman. Podle něj mohli ovlivnit zákonodárce při schvalování pravidel pro dotování slunečních elektráren. “Solární baron přijde a řekne, 'co kdybys do toho zákona vsunul pozměňovací návrh, který zvýší dotaci výkupní ceny solární energie',“ podotkl Zeman.

Šéfka ERÚ Alena Vitásková v úterý obvinila poslance ČSSD Milana Urbana, že ohrožuje nezávislost úřadu. Vitásková reagovala na Urbanův pozměňovací návrh k novele energetického zákona, jimž chtěl poslanec zavést pětičlenné kolektivní vedení ERÚ. Podle Vitáskové může mít Urban na změně vedení úřadu i osobní zájem. Urban to odmítl. Podle něj má návrh vést k tomu, aby ERÚ fungoval profesionálně, nezávisle a transparentně.

Solární podvody: v hledáčku jsou projekty s miliardovými dotacemi