Solární projekt Desertec končí, opustila jej většina členů

Solární elektrárna v Egyptě

Solární elektrárna v Egyptě Zdroj: Dii

Ambiciózní projekt Desertec, který měl obří objemy energie ze solárních elektráren v severní Africe vyvážet do Evropy, v úterý definitivně přiznal porážku. Z konsorcia Desertec Industrial Initiative nyní odešla naprostá většina členů a namísto výroby a vývozu elektřiny se zbytek skupiny omezí na konzultační služby, řekli zástupci projektu podle agentury AP.

Desertec byl s velkou slávou založen před pěti lety s plánem vybudovat na severu Afriky a Blízkém východě solární a větrné elektrárny o instalovaném výkonu 100 gigawattů a dodávat do Evropy do roku 2050 asi 15 procent její spotřeby elektřiny. Projekt byl odrazem předkrizových ambicí Evropy v rozvoji obnovitelných zdrojů, již brzy jej však experti i řada účastníků začala hodnotit jako příliš drahý, rizikový a velikášský.

Desertec dnes uvedl, že po pondělní schůzce konsorcia v Římě se rozhodli zůstat už jen tři členové z původních 19: saúdskoarabská společnost ACWA Power, německý energetický koncern RWE a čínský státní provozovatel přenosové soustavy SGCC. Projekt bude pokračovat v „upraveném formátu“ a bude nabízet služby v oblasti Blízkého východu a severní Afriky, uvedla skupina.

Projekt Desertec (zdroj: DESERTEC Foundation, www.desertec.org)Projekt Desertec (zdroj: DESERTEC Foundation, www.desertec.org) | DESERTEC Foundation, www.desertec.org

V roce 2012 už konsorcium opustil největší evropský průmyslový koncern Siemens, po něm další přední německá průmyslová společnost Bosch a skupina E.ON. Nyní odešla většina ostatních, včetně Deutsche Bank, pojišťovny Munich Re nebo švýcarské průmyslové skupiny ABB.

„Náklady byly příliš vysoké a některé firmy sdělily, že se o Blízký východ a severní Afriku až tak nezajímají,“ vysvětloval novinářům výkonný šéf Desertec Paul van Son. Už loni van Son podle agentury Reuters naznačoval, že Desertec se namísto vývozu do Evropy, který se ukázal jako nereálný, zaměří na dodávky obnovitelné energie v regionu, v němž působí.

Už od roku 2011 se ohledně uskutečnitelnosti plánu objevovaly pochybnosti kvůli nepokojům a povstání takzvaného arabského jara a od té doby se situace v oblasti spíše dál zhoršila. Projekt navíc těžce podkopal boom solárních a větrných zdrojů v Evropě, s jejichž přebytky se již nyní evropský trh těžce vyrovnává. Kritici poukazovali také na to, že vývoz do Evropy by si vyžádal obrovské investice do zajištění energetického spojení mezi Maghrebem a Evropou i do propojení v rámci Evropy.

Elektřina z pouště pro Evropu: Ambiciózní projekt brzdí politika a ekonomická krize