Solárníci chtějí po Česku miliardy, chystá se už druhá žaloba

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Oliver Weckbrodt

Žalobu proti Česku chystá další skupina podnikatelů ve fotovoltaice. Po zahraničním sdružení International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC) chce po státu odškodné za snížení výkupních cen ekologické elektřiny i Sdružení neúspěšných investorů fotovoltaických elektráren (SNIFE).

SNIFE zmařené investice do solárních elektráren oceňuje na 5,5 miliardy korun. Kvůli prudkému snížení výkupních cen elektřiny na přelomu let 2010 a 2011 museli podnikatelé zrušit své projekty, u nichž žádali o připojení k síti o dva roky dříve, tvrdí předseda sdružení Vladimír Cibulka.

Podle Cibulky se stát snažil vysokými výkupními cenami přimět investory k vybudování solárních elektráren, aby se mu podařilo naplnit cíle směrnice Evropské unie o podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny. Podnikatelé museli své projekty zrušit poté, co se výkupní cena elektřiny snížila z 12 150 korun na 5500 korun za megawatthodinu, a investice do elektráren přestaly být návratné. Řada podnikatelů přišla kvůli zrušení projektů o své životní úspory, dodal Cibulka.

SNIFE se chce se žalobou obrátit na české soudy, zároveň si stěžovalo u Evropské komise. Podle sdružení Česko neplní některá ustanovení směrnice, která stanovuje cíle pro posílení podílu obnovitelných zdrojů na celkové energetické produkci.

Cibulka připustil, že rychlý rozvoj velkých solárních parků v roce 2010 vedl k vysokým nákladům na státní rozpočet. „Politici to věděli, na situaci ale nereagovali a neřešili rostoucí problém,“ řekl. „Následky prudkého snížení cen pak dopadly na malé investory, kteří neměli šanci od projektu včas ustoupit, protože změna proběhla příliš rychle a bez přechodných období. Na situaci jsme se nemohli připravit, protože dlouhodobý vývoj výkupních cen na nic takového neukazoval,“ řekl.

SNIFE sdružuje 27 podnikatelů, kteří plánovali převážně menší elektrárny. Zařízení, která se chystali postavit, měla mít dohromady instalovaný výkon 55 megawattů. Největší solární parky v Česku mají instalovaný výkon přes 30 megawattů.

V mezinárodní arbitráži chtějí odškodnění po Česku vymáhat zahraniční podnikatelé ze sdružení IPVIC. Škody, které jim způsobilo zavedení solární daně ve výši 26 procent z výnosu, zatím veřejně nevyčíslili, jde ale prý o miliardy korun.

Jiří Hanzlíček: Vina za fotovoltaický průšvih leží hlavně na politicích