Souboj o Sazku začíná. Vyhraje PPF s KKCG, Penta, nebo třetí vzadu?

Souboj o loterijní společnost Sazka může naplno začít. Insolvenční správce firmy Josef Cupka dnes oficiálně vyhlásil výběrové řízení na její prodej. Firmu, jejíž cenu znalecký posudek ohodnotil na téměř 3,6 miliardy korun, získá jednoduše ten, kdo nabídne nejvíc. Kdo to bude, by mělo být známo do šesti týdnů.

A z jakého okruhu zájemců nový majitel nejspíše vzejde? O Sazku se v tuto chvíli přetahují hlavně dva tábory silných investorů. Na jedné straně skupiny PPF a KKCG, které také ovládly věřitelský výbor, protože jim Sazka dluží nejvíc, na druhé straně investiční skupina Penta, majitel konkurenční loterijní firmy Fortuna. Rozhodnutý ještě není sázkový holding Synot.

Penta už dříve nabídla 2,5 miliardy korun za loterijní část Sazky, Fortuna pak 3,5 miliardy za Sazku jako celek. Znalecký posudek ohodnotil Sazku na 3,58 miliardy korun. Jisté je, že možnost prodeje jen některých částí firmy padla, Sazka bude prodána jako celek.

„Nejprve se musíme seznámit a prostudovat podmínky výběrového řízení. Obecně ale můžeme deklarovat zájem skupiny KKCG účastnit se výběrového řízení společně se skupinou PPF,“ uvedl už dříve mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Penta: Podmínky jsou skandální

O poznání nervózněji do souboje vstupuje Penta. Ta považuje výběrové řízení za netransparentní způsob prodeje. Tendr podle ní zvýhodňuje právě PPF a KKCG, férovější by podle Penty byla dražba. A nelíbí se jí ani vysoká půlmiliardová kauce, kterou budou muset zájemci předem složit.

„Zatím jsme se nerozhodli, zda se prodeje zúčastníme, ale podmínky, které jsou nám známé ze žádosti zaslané soudu, považujeme za skandální,“ uvedl mluvčí Penty Martin Danko.

Cupka kauci obhajuje. „Podmínky výběrového řízení jsou zcela transparentní a neobsahují žádná zásadní omezení nad rámec insolvenčního zákona, která by mohla eliminovat jakékoli potenciální zájemce o Sazku. Do výběrového řízení se tak mohou přihlásit všichni seriózní zájemci jak z Česka, tak i ze zahraničí. Sazku získá ten, kdo nabídne nejvyšší cenu. Žádné jiné kritérium nebude posuzováno,“ uvedla Tichá.

Městský soud v Praze schválil Cupkův návrh prodat Sazku ve výběrovém řízení ve středu. Nejpozději do pěti týdnů od zahájení výběrového řízení musí zájemci, kteří složili jistinu, doručit insolvenčnímu správci závaznou finanční nabídku, včetně potvrzení o složení celé nabízené částky a také podepsanou kupní smlouvu. Všechny předložené nabídky v uzavřených obálkách budou otevřeny za přítomnosti insolvenčního správce, předsedy věřitelského výboru a notáře nejpozději do tří dnů po termínu k předložení nabídek.

Vítěz tendru bude oznámen bezprostředně po prostudování předložených nabídek. Nestane se ale okamžitě novým majitelem Sazky. Musí ještě získat souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, popřípadě kompetentních evropských orgánů. Souhlasné stanovisko úřadu musí doložit do pěti měsíců ode dne, kdy bude zveřejněn výsledek výběrového řízení. Pokud vítěz souhlas antimonopolního úřadu nezíská, bude muset zaplatit smluvní pokutu 1,5 miliardy korun. Celé výběrové řízení by se pak muselo opakovat.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Věřitelský výbor poté schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 milionů korun, které slouží k zachování běžného chodu firmy. Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda, kterou kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.