Soud poslal do konkurzu Ekoklimu ze skupiny Natland. Firma nemá ani na výplatu mezd

Ilustrace Midjourney

Ilustrace Midjourney Zdroj: E15/Midjourney

Milevská společnost Ekoklima míří do konkurzu. Krajský soud v Českých Budějovicích tak rozhodl, protože firma prakticky ukončila svou činnost. Společnost zastavila provoz a propustila všechny zaměstnance. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku a z informací insolvenčního správce. Ekoklima původně předložila reorganizační návrh, v říjnu ho ale stáhla. Na účtech nemá dost peněz ani na pokrytí mezd za říjen až prosince, dluží stovky milionů korun. Ekoklima patří do skupiny Natland většinově vlastněné Tomášem Raškou.

„Dlužník nemá fungující podnik, negeneruje žádný zisk, byly ukončeny pracovní poměry všech zaměstnanců a zastavené veškeré činnosti podniku dlužníka. Provoz podniku dlužníka byl zastaven. Ze zápisu podepsaného předsedou představenstva dále vyplývá, že plánovaná reorganizace dlužníka již není možná, neboť dlužník nemá fungující podnik,“ uvedl soudce Zdeněk Strnad. Firma rozdala výpovědi posledním 21 zaměstnancům, poslední z nich odejdou v prosinci.

Ekoklima nejdřív podala reorganizační návrh. Soud o něm začátkem října odmítl rozhodnout s odkazem na to, že návrh může sledovat nepoctivý záměr. Soud měl pochybnosti, zda vůbec existuje pohledávka věřitele Pragon Techs ve výši 50 milionů korun. Firma pak reorganizační návrh vzala zpět a navrhla, aby soud prohlásil konkurz. Šéf představenstva Martin Raba při jednání s insolvenčním správcem řekl, že zákazníci ukončují spolupráci a noví nemají kvůli nejistotě zájem spolupracovat. Firma nemá kapitál na rozjezd nových zakázek, uvedl Raba.

Začátkem října rozhodl soud o úpadku. Společnost na sebe sama podala insolvenční návrh. Ekoklima měla loni čistý obrat 287,3 milionu korun a ztrátu 54,8 milionu, vyplývá z výroční zprávy.

Kolik přesně Ekoklima dluží, není jasné. Jde o stovky milionů. Pohledávky zajištěných věřitelů firma v insolvenčním návrhu vyčíslila na 57,7 milionu, pohledávky nezajištěných věřitelů na 125,3 milionu. „Dlužník (Ekoklima) postupně ztratil schopnost hradit své závazky. K této situaci nejvíc přispěl úpadek společnosti PSJ v roce 2018, akcionáře a významného odběratele dlužníka, kde vznikly dlužníkovi nedobytné pohledávky,“ uvedla firma. Část majetku PSJ následně získala skupina Natland.

Ekoklima uvádí, že jí klesly příjmy kvůli pandemii i nepříznivému vývoji ve stavebnictví. Firma zároveň podle svého vyjádření eviduje pohledávky u jiných dlužníků za 126 milionů, z nichž lze vymoci 60 procent, odhadovala Ekoklima.