Soud vyhlásil úpadek Vítkovice Heavy Machinery, další dějství nechal na léto

Provoz VHM

Provoz VHM Zdroj: profimedia

Krajský soud v Ostravě vyhlásil úpadek vítkovických strojíren podnikatele Jaroslava Strnada. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Stalo se tak takřka přesně na den po dvou letech, kdy se Vítkovice Heavy Machinery ocitly ve stejné situaci poprvé.

Firma na sebe počátkem března podala insolvenční návrh s návrhem reorganizace s tím, že další fungování strojíren by jen generovalo další ztráty. 

„Rychlé prohlášení úpadku je pro firmu důležité, jelikož začaly běžet klíčové lhůty na přihlašování pohledávek a je stanoven termín schůze věřitelů. Ta rozhodne o dalším osudu. Klíčové je zapojit Vítkovice Heavy Machinery znovu do sítě a začít provoz,“ řekl pro E15 insolvenční správce Lukáš Zrůst z Konrea, které řešilo už úpadek firmy přede dvěma lety a podle rozhodnutí soudu se tím opakovaný úpadek urychlí. Schůzi věřitelů stanovil soud na letošní devátý červenec. 

Podle svého březnového insolvenčního návrhu má být do budoucna zachována činnost jen ve čtyřech provozech firmy, a to navíc v nejbližší době pouze v omezené míře. Přežít mají provozy Ocelárna, Kovárna Vítkovice, Obručárna a Těžká mechanika. Zbytek provozů má být uzavřen. 

„Má-li dojít k zachování provozu závodu, neobejde se firma bez zásadní restrukturalizace včetně ukončení některých ztrátových provozů a radikálního snížení fixních nákladů. Z těchto důvodů se firma rozhodla zachovat činnost pouze vybraných provozů, u nichž předpokládá jejich životaschopnost do budoucnosti,“ uvádí návrh.

Firma v něm zároveň zdůraznila své ve střední Evropě unikátní know-how na výrobu skupiny výrobků zahrnujících kupříkladu některé z dílů pro jaderné elektrárny v Temelíně či v Dukovanech. 

Firma zaměstnávající kolem osmi stovek lidí před týdnem zastavila výrobu. Kvůli nedostatku prostředků není schopna plnit své závazky, má celkem 332 věřitelů a déle než 30 dnů po splatnosti závazky za více než 300 milionů korun. Celkové závazky firmy podle návrhu přesahují 1,2 miliardy korun. Dodavatelé energií firmě odpojili elektřinu a teplou vodu, zaměstnanci jsou ode dneška doma s osmdesáti procenty mzdy.

Předchozí reorganizace vítkovických strojíren doběhla do konce teprve v srpnu loňského roku vstupem průmyslníka a investora Jaroslava Strnada.