Soud vyhověl Tykačovi, spor o těžbu ve Vršanech tím ale nekončí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil loňský verdikt, který zkomplikoval přípravu těžby v části lomu Vršany u Mostu se vstupem do dobývacího prostoru Slatinice. Vyhověl tak kasační stížnosti společnosti Vršanská uhelná, jež spadá pod Czech Coal Pavla Tykače. Důvody zásahu jsou však spíše procesní, konkrétně jde o to, zda jsou aktivisté účastníky řízení. Komplikovaným sporem by se měl znovu zabývat Městský soud v Praze.

Obvodní báňský úřad se sídlem v Mostě už v roce 2010 hornickou činnost v lokalitě povolil. Proti tomu se odvolalo občanské sdružení Kořeny - za zachování Horního Jiřetína a rozvoj Litvínovska. Český báňský úřad v Praze rozhodnutí potvrdil. Následně sdružení podalo žalobu k Městskému soudu v Praze.

Městský soud na konci loňského roku rozhodnutí báňského úřadu zrušil, a to kvůli několika různým pochybením, zejména kvůli porušení procesních práv aktivistů ze spolku Kořeny. Poté se těžbou začal znovu zabývat báňský úřad. Mezitím vstoupil 1. dubna v platnost zákon, podle kterého je nutné k žádosti o povolení hornické činnosti vydat souhlasné stanovisko ministerstva životního prostředí. Ministerstvo se má k celé věci vyjádřit podle báňského úřadu nejpozději do konce roku 2017. Úřad proto v dubnu správní řízení přerušil.

Procesní pochybnosti

Podle NSS dosud přetrvává pochybnost, zda spolek Kořeny vůbec mohl být účastníkem řízení o povolení hornické činnosti, a tedy zda měl procesní legitimaci k podání žaloby. „Městský soud v Praze se proto v další části řízení bude opětovně zabývat otázkou, zda žalobce splnil pro účastenství v řízení o povolení hornické činnosti podmínky stanovené zákonem o posuzování vlivů na životní prostředí,“ sdělila mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Vršanská uhelná těží hnědé uhlí v lokalitě Vršany v centrální části Severočeské hnědouhelné pánve. Disponuje uhelnými zásobami s nejdelší životností v České republice v rámci stávajících limitů. V roce 2013 společnost uzavřela se společností ČEZ smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady až do vytěžení lomu.