Soud zrušil rozhodčí nález přikazující Světlíkovi zaplatit za akcie Vítkovic 1,7 miliardy

Jan Světlík uspěl u soudu s Davidem Beranem

Jan Světlík uspěl u soudu s Davidem Beranem Zdroj: Martin Pinkas, Euro

David Beran se proti rozsudku může odvolat.
2
Fotogalerie

Městský soud v Praze zrušil rozhodčí nález z roku 2015, podle něhož měl majitel tehdejší skupiny Vítkovice Holding Jan Světlík zaplatit 1,7 miliardy korun miliardáři Davidu Beranovi. Peníze měl Světlík vyplatit v rámci dlouholetého sporu o akcie Vítkovic. Rozsudek ještě není pravomocný, strany se můžou odvolat. 

„Rozhodnutí Městského soudu v Praze samozřejmě vítám, i když je prvoinstanční. Civilní soudy nicméně tímto opakovaně potvrdily, že se David Beran znovu a znovu domáhá něčeho, co mu nepatří. Od počátku považuji rozhodčí nález za podivný, připravený předem jen několik málo měsíců po podání rozhodčí žaloby,“ řekl Světlík. 

Kořeny sporu sahají až do roku 2002. Tehdy Beran od Světlíka koupil balík akcií Vítkovic. Světlík si na ně však nechal pro případ další transakce předkupní právo. Jenže Beran se později rozhodl cenné papíry prodat skupině KKCG miliardáře Karla Komárka. Současně vyvstaly pochyby o platnosti smluv a vlastnictví akcií, které skončily v soudní úschově. 

Původní transakce mezi Světlíkem a Beranem se týkala 45procentního podílu ve Vítkovicích. Firma ale mezitím navýšila kapitál. Tím se tento balík naředil na 11,25 procenta. 

U rozhodčího soudu skončily akcie už v roce 2008. Tehdy arbitři rozhodli ve prospěch Světlíka. Nález poté potvrdily i soudy včetně Ústavního. 

V roce 2015 se však Beran obrátil na Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře ČR znovu. A uspěl. Rozhodci se před čtyřmi lety usnesli, že Světlík má Beranovi zaplatit za akcie 1,7 miliardy korun. Majiteli Vítkovic se však tehdy u soudu podařilo rovněž uspět s návrhem na odklad rozhodnutí. Následně napadl soudně i samotný rozhodčí nález. 

Ze Světlíkova vítkovického holdingu ale mezitím nezůstal kámen na kameni. Skupina se potýkala s vysokým zadlužením. Většina firem z koncernu následně skončila v insolvenci. Strojírenské Vítkovice Heavy Machinery se podařilo úspěšně reorganizovat. Společnost skončila ve vlastnictví byznysmenů Jaroslava Strnada a Martina Ulčáka.

Například firmu Vítkovice Power Engineering se ale zachránit nepodařilo a skončila v konkurzu. Světlík si ve svém vlastnictví ponechal vydělávající lahvárenskou skupinu Cylinders Holding.