Španělsko chce snížit dovoz ropy, povolilo průzkum u Kanárských ostrovů

Těžební plošina v přístavu Puerto de La Luz na ostrově Gran Canaria

Těžební plošina v přístavu Puerto de La Luz na ostrově Gran Canaria Zdroj: CC BY-SA 2.0: El Coleccionista de Instantes

Španělská vláda dala zelenou průzkumu ropných nalezišť u Kanárských ostrovů. Zatímco konsorcium vedené těžařem Repsos slibuje snížení závislosti země na dovozu ropy, ekologové a obchodníci závislí na cestovním ruchu se obávají poškození životního prostředí.

Repsol pro plánovaný průzkum získal kladný posudek španělského ministerstva zemědělství a životního prostředí a překonal tak poslední vážnou překážku zahájení vrtů. Povolení „dokazuje, že Repsol to s ochranou životního prostředí myslí vážně. Doufáme, že tento projekt pomůže Španělsku snížit jeho závislost na dovážené ropě,“ uvedl mluvčí španělského koncernu Kristian Rix. Španělsko téměř všechnu spotřebovanou ropu dováží.

Ministerstvo Repsolu povolilo tři průzkumné vrty ve vodách s hloubkou okolo 800 metrů. Ve dvou případech může následná vrt na mořském dně pokračovat do hloubky 2300 metrů, ve třetím pět tisíc metrů.

Těžaři předpovídají, že odhalí ložisko o objemu 900 milionů až 2,2 miliardy barelů ropy, těžit by mohli okolo 110 tisíc barelů denně. Dosud největší španělský vrt ve Středozemním moři produkuje okolo devíti tisíc barelů.

Místní se obávají odlivu turistů

Geologické studie už před více než deseti lety naznačily, že u pobřeží Kanárských ostrovů se může nacházet značné množství ropy. Repsol už tehdy získal povolení Madridu pro průzkum, proti se ale vzápětí kvůli obavám z dopadu na cestovní ruch postavila regionální vláda souostroví. Případ nakonec skončil u soudu a těžaři průzkum odložili.

Místní protestují i nyní. „Můžeme získat jen málo, ale hodně ztratit,“ řekl agentuře Bloomberg předseda místní vlády na ostrově Fuerteventura Mario Cabrera. „Turistika potřebuje čisté moře,“ dodal.

Těžbu může opět zastavit soud

Stále platné povolení k průzkumu předloni posvětilo ministerstvo průmyslu, čímž otevřelo cestu k posouzení vlivu na životní prostředí. Poslední slovo bude mít nyní opět rezort průmyslu, který průzkum podle očekávání schválí.

Vrty ale mohou stejně jako v minulosti zastavit soudy. Nejvyšší soud by měl v červnu po mnoha letech rozhodnout, zda je původní povolení k průzkumu stále platné. Pokud soud rozhodne v jeho prospěch, Repsol podle Rixe s průzkumem začne ještě letos.