Špatná interpretace výroku, dementoval šéf Siemens rušení tisíců pracovních míst

Kontrola plynových turbín Siemensu

Kontrola plynových turbín Siemensu Zdroj: Siemens

Šéf německého koncernu Siemens Joe Kaeser popřel zprávy o tom, že firma hodlá zrušit 11600 pracovních míst. O plánu informovala média s odvoláním na Kaeserovy výroky na čtvrteční konferenci pro investory v New Yorku. Podle šéfa Siemensu však tyto výroky byly špatně interpretovány. Média to uvedla v kontextu snahy firmy snížit náklady o miliardu eur. Celkových 360 tisíc zaměstnanců koncernu se přitom s propouštěním muselo v minulých letech vypořádat už několikrát.

„Tyto zprávy nejsou pravdivé a jsou založeny na špatné interpretaci,“ citovala agentura Reuters z Kaeserova prohlášení určeného německým zaměstnancům Siemensu. Kaeser tvrdí, že hovořil pouze o počtu pracovních míst, kterých se dotknou plánované změny v podniku. To podle něj neznamená, že všechna tato místa budou zrušena, protože velkou část pracovníků bude možné využít jiným způsobem.

Kaeser byl prý po návratu do Německa překvapen, jaké pozdvižení jeho výroky vyvolaly. „Tyto palcové titulky o propouštění vytvářejí znepokojení a dělají mi starosti. Vám jistě také,“ napsal zaměstnancům šéf Siemensu.

Zda se restrukturalizace týká i českého Siemensu, který má 10 500 zaměstnanců, není jasné

V rámci restrukturalizace a zjednodušení firemní struktury Siemens zruší 7600 pracovních pozic, další čtyři tisíce zaměstnanců skončí na přebytečných pozicích v regionech, řekl podle agentury Bloomberg šéf společnosti Joe Kaeser. Některým ze zaměstnanců Siemens nabídne jinou pozici uvnitř firmy, ostatní budou propuštěni.

„Určitý počet lidí se zabývá koordinací a analyzováním,“ nastínil Kaeser, kdo bude nejvíce postižený. „Přibližně 20 procent z nich budeme zřejmě moci zaměstnat jinde,“ dodal. Siemens se zatím nechce vyjadřovat k tomu, které divize a národní pobočky budou zasaženy.

Podle odborů IG Metall se nakonec propouštění dotkne několika tisíc zaměstnanců. Odbory jsou připraveny o restrukturalizačním plánu jednat, „pokud firma jedním tahem omezí nadbytečnou složitost a v budoucnu opět nabídne navenek ucelenější obrázek,“ řekl bavorský zástupce odborů Jürgen Wechsler. „Nová organizace nesmí být v žádném případě zneužita jako pláštík pro program snižování nákladů či rušení pracovních míst,“ prohlásil.

Další zaměstnanci odejdou díky prodeji divizí

Dřívější finanční ředitel Siemensu Kaeser vystřídal loni v létě ve vedení firmy Petera Löschera. Ten se v poslední době ocitl pod palbou kritiky kvůli horšímu hospodaření podniku. Investoři kritizovali Löschera hlavně za jeho údajnou pomalost v reakci na nepříznivý vývoj globální ekonomiky. Jeho věrohodnost podkopala i série varování před zhoršením zisku firmy. Několikrát se mu také nepodařilo odhadnout vývoj poptávky na hlavních trzích.

V rámci své nové strategie „Vize 2020“ chce Kaeser celý Siemens výrazně zeštíhlit a umožnit tak další růst firmy. Části, které nepovažuje za klíčovou součást podnikání, budou na prodej. Díky vstupu divize audiotechniky na burzu a prodeji většinového podílu ve výrobci zařízení pro hutnictví VAI se Siemens brzy zbaví 12 tisíc zaměstnanců. Dalších 3600 opustí koncern, až se příští týden dokončí prodej logistických služeb.

Kaeser zároveň vyloučil prodej zdravotnické divize s 51 tisíci zaměstnanců. Ta se ovšem vyčlení do samostatného podniku a zřejmě vstoupí na burzu. Touto cestou by divize měla získat prostředky pro svůj další rozvoj.

Siemens se ale nezaměřuje jen na vlastní zmenšování. Firma zároveň usiluje energetické podnikání francouzského Alstomu. Konkurenční General Electric za francouzského výrobce nabízí 17 miliard dolarů, Siemens chce svou oficiální nabídku představit v půlce června. Tento měsíc Siemens také získal většinu energetického podnikání britského Rolls-Royce.