Spor o argentinskou ropu: ze hry jsou teď zřejmě i Číňané

YPF

YPF Zdroj: profimedia.cz

Oznámení argentinské vlády, že se chystá znárodnit největší ropnou společnost v zemi YPF, ve které má většinový podíl španělský Repsol, maří plány čínské Sinopec Group. Podle zdrojů agentury Reuters druhá největší ropná společnost v Číně s Repsolem delší dobu vyjednávala o odkupu 57procentního podílu v YPF. Čínský web Caixin.com přímo uvedl, že Sinopec se blížil dohodě na převzetí kontroly nad YPF za 15 miliard dolarů. Transakci ale zřejmě poslední události znemožnily.

„Pokud by teď argentinská vláda, krátce po oznámení znárodnění YPF, povolila převzetí společnosti čínskou firmou, byla by to politická sebevražda. Nemohou udělat takový veletoč,“ uvedl bankéř, který čínským firmám radí se zahraničními akvizicemi. Transakce je teď podle analytiků podle všeho zmařena.

Podle Financial Times Repsol Argentinu o jednání s čínskou firmou neinformoval. Caixin.com uvedl, že Sinopec v YPF viděl velký potenciál. Mínil také, že by lépe uspokojil nároky argentinské vlády. Ta se dlouho snaží YPF přinutit ke zvýšení těžby. Právě spory YPF s úřady tak už před časem stály u zrodu spekulací, že vláda se pokusí ropnou firmu převzít.

Šéf Repsolu Antonio Brufau zájem Sinopecu o firmu YPF nekomentoval, uvedl ale, že o ni byl velký mezinárodní zájem. Již dříve uvedl, že Argentina bude muset jeho firmě za zmařenou investici bezodkladně přiznat odpovídající kompenzaci.

Hrozí znárodňování i v Brazílii?

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová už během své vlády nařídila znárodnit penzijní fondy a také tamní aerolinky. K znárodňování přistoupily i další jihoamerické státy – proslulá je v tomto směru zejména Venezuela. Ta vede aktuálně mediálně známý spor s americkým energetickým koncernem Exxon Mobil.

Zahraniční investory ale na kontinentu zdaleka nejvíc přitahuje Brazílie. Tam je zatím podnikatelské prostředí relativně stabilní, ale poslední události v Argentině zahraničnímu kapitálu přidělávají vrásky.

YPF byla původně státní, Argentina ji ale zprivatizovala. Na odhadovaných zásobách ropy, jimiž disponuje skupina Repsol, se podílí asi ze dvou pětin. Její podíl na provozním zisku skupiny se pohybuje kolem čtvrtiny.