Spor o majetek OP může znamenat konec měřenek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Eduard Erben, E15

Do konce července se podle všeho rozhodne o tom, zda bude zastavena poslední fungující a zároveň rentabilní část kdysi rozsáhlé produkce zkrachovalého prostějovského Oděvního podniku, kterou je výroba na míru, takzvané měřenky. Právě to, že si na sebe výroba vydělá, a měla tak ještě nedávno odhadem cenu asi 180 milionů korun, může paradoxně znamenat její zánik.

S prodlužujícím se insolvenčním řízením, které trvá již rok a půl, bylo totiž podle nyní již bývalého insolvenčního správce Jaroslava Svobody nutné, aby byl na udržování celého ztrátového OP použit výnos z prodeje majetku nad zákonem stanovený limit. Oděvní podnik jen od ledna do dubna prodělal 69,1 milionu korun. S tím ovšem musí souhlasit zajištěný věřitel, kterým je Česká spořitelna, a ta je proti. Podle Svobody ale bez toho nelze dál celý OP včetně prodejů majetku či firemních prodejen provozovat.

Podle spořitelny se musí oddělit provoz rentabilních měřenek od ostatních již nefunkčních částí OP. Výnosy z prodeje majetku po odečtení nákladů pak musí být vyplaceny zajištěnému věřiteli, nikoli použity k úhradě dalších nadlimitních nákladů bez souhlasu spořitelny, podobně jako výnos z prodeje měřenek, řekla Helena Matuszná z tiskového centra spořitelny.

Svoboda byl i kvůli návrhu na zastavení měřenek zproštěn soudem funkce a jeho místo zaujala Miloslava Horská. Tu soud vyzval, aby se do konce července vyjádřila, zda na Svobodově návrhu trvá.

„ČS nadále podporuje zachování a pokračování provozu měřenkové výroby. Z dostupných informací nevyplývá nutnost tento provoz zastavit, ani financovat jeho pokračování z jiných zdrojů než z jeho vlastní činnosti. Měřenková výroba je soběstačná a nepotřebuje financování z jiných zdrojů,“ podotkla Matuszná.