Spor o plyn z Ruska zavařil jihovýchodu Evropské unie

Plynovod

Plynovod Zdroj: ctk

Ze států na jihu Evropy, kterými povede ruský plynovod South Stream, se stala rukojmí. O jejich osudu se bude rozhodovat v Moskvě a Bruselu. Zatím poslední jednání mezi evropským komisařem pro energetiku Güntherem Oettingerem a jeho ruským protějškem Alexandrem Novakem skončilo bez výsledku. Spor o plynovod pokračuje.

Šestice států Evropské unie a Srbsko podepsaly s Ruskem dvoustranné mezinárodní smlouvy o stavbě plynovodu na svém území. Jenže Evropská komise loni v prosinci řekla, že smlouvy odporují unijnímu právu a že je nutné je vyjednat znovu.

Rusko o ničem takovém nechce ani slyšet. Minulý týden ruský velvyslanec při EU Vladimír Čižov vzkázal unijním institucím: „S komisí jednat budeme. Ne však o smlouvách, ale o přizpůsobení unijních energetických pravidel těmto smlouvám.“ Podle těchto pravidel nesmí dodavatel plynu zároveň vlastnit plynovod. V případě South Streamu bude obě role hrát ruský Gazprom. Navíc jiný plyn než z Ruska do trubky nebude smět.

Unijní státy hostící South Stream – Bulharsko, Maďarsko, Řecko, Slovinsko, Chorvatsko a Rakousko – jsou v kleštích. Když Rusku vypovědí smlouvy, zažaluje je Moskva u mezinárodních soudů a s velkou pravděpodobností vyhraje a bude se domáhat odškodnění. Pokud se dotčené země vzepřou Bruselu, skončí za nedodržování unijních pravidel u Evropského soudního dvora a následně s pokutou.

Další kolo bitvy o jižní plynovod se odehraje už příští úterý. Na pravidelném rusko-unijním summitu se o něm budou bavit špičky Ruska a Evropské unie.

Možnosti tras plynovodu South StreamMožnosti tras plynovodu South Stream | E15

„Ve sporu o plynovod South Stream má Rusko silnější pozici než Evropská unie. Komise je přetížená jinými vnitřními problémy, navíc už dříve se zájmy jižních členských států se zájmy komise ohledně plynovodu rozcházely,“ tvrdí Petr Kratochvíl, expert na Rusko a ředitel českého Ústavu mezinárodní vztahů. Pikantní je podle něj i skutečnost, že se poprvé v historii stalo, aby Moskva vyzvala Brusel k úpravě svých právních předpisů. „Historicky vždy EU nutila Rusko k harmonizaci svého práva s unijní legislativou,“ dodává Kratochvíl.

Na stůl se tak možná brzy vrátí ruský požadavek z roku 2012. Tehdy ruský ministr energetiky Alexandr Novak chtěl po Bruselu, aby South Streamu udělil status Transevropské energetické sítě. Na tu se totiž pravidla Třetího energetického balíčku o oddělení provozovatele infrastruktury a dodavatele plynu nevztahují. Tehdy komise ještě snila o vybudování konkurenčního plynovodu Nabucco, který měl přes Turecko přivést plyn ze Střední Asie. Tento plán je nyní v podstatě mrtvý.

Evropská komise teď stojí před dilematem, jestli má hrát vůči Rusku tvrdou hru a znepřátelit si členské státy, jimž hrozí pokuty za porušení unijního práva, nebo Rusku i jižním státům raději ustoupit. Rozhodování bude těžké.

Komisaři bojují o plyn
Evropské unii se nelíbí, že k plynovodu nebude mít přístup nikdo jiný než Gazprom. A to je v rozporu s unijními pravidly takzvaného Třetího energetického balíčku. Jihoevropské státy, které si se situací nevěděly rady, pověřily Evropskou komisi, aby za ně s Moskvou změnu smluv projednala. Brusel však narazil na tuhý odpor. Jediné, čeho evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger na jednání s ruským ministrem energetiky Alexandrem Novakem dosáhl, byl souhlas Ruska se vznikem pracovní skupiny, která se bude technickými a právními aspekty plynovodu South Stream zabývat.