Stát chystá strop pro zelené zdroje

jaderná elektrárna, větrná elektrárna

jaderná elektrárna, větrná elektrárna Zdroj: profimedia.cz

Příspěvek na obnovitelné zdroje, který platí lidé a firmy v cenách elektřiny, dosáhne vrcholu do roku 2017. Od té doby by podpora zelených zdrojů neměla tlačit cenu elektřiny nahoru. A už předtím bude ministerstvo průmyslu usilovat, aby se příslušná položka v ceně elektřiny zvyšovala co nejméně.

Náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc deníku E15 potvrdil, že jeho úřad předložil vládě nový akční plán, který stanoví strop pro celkový výkon jednotlivých obnovitelných zdrojů. Změna zákona podle něho zatím není nutná. „Podporu lze zastavit pro nejnákladnější obnovitelné zdroje od roku 2014, pro ostatní po dosažení cíle okolo roku 2017,“ uvedl Šolc.

Stát dnes čelí zdražování elektřiny, nemůže však zarazit dotace pro zdroje, které už nárok na pomoc v podobě garantovaných výkupních cen získaly v minulosti. V příštím roce má celková podpora obnovitelné energie překročit čtyřicet miliard korun, převážná část připadá na fotovoltaické elektrárny. Ministerstvo průmyslu i Energetický regulační úřad proto usilují o postupné zastavení podpory pro nové zdroje.

Zatímco případné nové solární elektrárny na polích už dnes žádnou podporu získat nemohou, diskuze se zřejmě i dále povede o tom, zda dotovat například menší fotovoltaické panely na střechách. Ministerstvo průmyslu nicméně předpokládá, že právě solární elektrárny by mohly být v relativně blízké době plně konkurenceschopné.

Úřad ministra Martina Kuby argumentuje, že dotace obnovitelných zdrojů deformují celý trh. Zastánci zelené energie naopak tvrdí, že deformaci trhu má na svědomí spíše těžba uhlí, u které je nutné brát v potaz také ekologické a zdravotní škody.

„Trh narušují zejména nepřímé dotace pro spalování uhlí,“ uvádí výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák, který souhlasí s tím, že právě fotovoltaické elektrárny si na sebe mohou brzy vydělat samy. „Ovšem pokud chceme zbavit celou ekonomiku závislosti na fosilních palivech nebo atomu, a neodstraníme jejich zvýhodnění, doba podpory pro obnovitelné zdroje se samozřejmě prodlužuje,“ dodává Sedlák.

Ministerstvo průmyslu navzdory některým očekáváním nepočítá, že by už letos rychle předkládalo další zákon, který by podporu obnovitelných zdrojů zarazil ještě razantněji. K postupnému „zastropování“ příspěvku na zelenou energii v ceně elektřiny to podle Pavla Šolce ani není nutné. Stát však bude mít možnost dále urychlit zastavení podpory obnovitelných zdrojů v příštím roce, kdy se počítá s novelou dosavadního zákona „z řady jiných důvodů“.

Investice do obnovitelné energie? Šance na dobré zhodnocení ale běh na dlouhou trať

To, že stát zarazí současnou formu dotování obnovitelných zdrojů, nutně neznamená, že už nenajde vůbec žádné peníze na jejich rozvoj. Podle úřadu budou možné investiční dotace, ale jenom v případě podpory vysoce účinných zdrojů.