Stát hodlá podpořit Temelín zaručenou cenou elektřiny

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: E15 Anna Vackova

Dohady, že společnost ČEZ bude při rozšíření jaderné elektrárny v Temelíně potřebovat pomoc státu, se potvrzují. Stále jasnější také je, jak bude podpora vypadat. Přednost dostává systém garantované výše cen elektřiny z nových jaderných elektráren, který připomíná nynější podporu obnovitelných zdrojů. Vyplývá to z energetické koncepce, kterou ministerstvo průmyslu předložilo k připomínkám ostatním úřadům.

V pasáži, která se týká nástrojů na prosazování koncepce, se objevil nový úkol: „Zavedení mechanismu vyrovnávacích plateb pro nové bezuhlíkové zdroje, který by umožnil stabilizovat konečné ceny elektřiny.“ Odborníci se shodují, že jde právě o garantované ceny. A týkají se primárně jaderných elektráren, protože podporu obnovitelných zdrojů podobnou formou chce úřad Martina Kuby zastavit.

Nový plán naráží na kritiku ekologických organizací. „Může být směšné pozorovat argumentaci ministerstva, se kterou hodlá zastavit rozvoj čistých obnovitelných zdrojů a zároveň dotovat budoucí zisky ČEZ z provozu atomových reaktorů,“ uvedl Edvard Sequens ze sdružení Calla.

Na druhé straně generální ředitel ČEZ Daniel Beneš už dříve pro E15 řekl, že takový systém by byl oproti dnešní podpoře obnovitelných zdrojů výhodnější pro spotřebitele. Ve chvíli, kdy by byla tržní cena elektřiny vyšší než ta garantovaná, ČEZ by nedostával podporu od státu, ale naopak by rozdíl mezi oběma cenami státu zaplatil. Právě díky tomuto aspektu by podobná podpora výstavby jaderných elektráren měla vyšší šanci projít u antimonopolního úřadu v rámci Evropské komise v Bruselu.

Inspirací pro Čechy se stal podobný projekt britské vlády. Jiná forma podpory – třeba ve formě garancí bankovních úvěrů na stavbu dalších dvou bloků Temelína – by naopak mohla u strážců hospodářské soutěže tvrdě narazit.

Energetický odborník Jiří Gavor považuje poskytnutí garancí za správné, i když zdůrazňuje, že jinak žádným zastáncem dotací a garancí není. Nedokáže si ale představit, že by jakýkoli privátní subjekt sám o sobě přijal rozhodnutí o stavbě dalších dvou bloků Temelína. „Za běžných podmínek to není profinancovatelné. Jestliže stát tvrdě prosazuje, aby ČEZ šel do této stavby, je správné, aby poskytl vhodnou formu garance,“ řekl Gavor.

Ekologové nabízejí jiný pohled – uvádějí, že rozšiřování jaderné elektrárny není nutné a že by se stát měl věnovat spíše energetickým úsporám, rozvoji obnovitelných zdrojů a omezení vývozu elektřiny.

O tom, co ministerstvo průmyslu považuje za „nový bezuhlíkový zdroj“, který má získat státní podporu, vypovídá další pasáž aktualizované státní energetické koncepce. V její části o zahraniční politice se objevuje další úkol – „zajistit prosazení jaderné energie jako akceptované bezuhlíkové technologie, která může být podporována v politice jednotlivých členských zemí“.

Na námitky ministerstva životního prostředí ohledně nedostatku informací o novém systému garantovaných cen úřad Martina Kuby uvádí, že jde o kompenzační mechanismus, nikoli dotační mechanismus. Bude zajímavé sledovat, jaké stanovisko zaujme ministr financí Miroslav Kalousek.