Stát podpoří jádro, chce toleranci EU

jaderná elektrárna Temelín

jaderná elektrárna Temelín Zdroj: profimedia.cz

Bitva o podporu jaderné energetiky v Evropské unii vstupuje do další fáze. Blok zastánců atomu včetně Česka žádá rovná práva pro všechny bezemisní zdroje včetně jaderných i obnovitelných; Evropská komise reagovala prohlášením, že se rozhodně nebude podílet na financování atomových bloků.

O to ale teď ani Česku nejde. Praha se pravděpodobně sama rozhodne pro nějakou formu podpory státu například při výstavbě dalších bloků v Temelíně. Důležité je, aby pak nenarazila na odpor Bruselu a jeho antimonopolní autority. Pokud by sama EU zařadila jádro mezi preferované zdroje, těžko by něco namítala proti podpoře českého státu.

Ministerstvo průmyslu v této souvislosti popírá dřívější zprávy zahraničních médií o údajném českém postoji před jednáním ministrů energetiky a životního prostředí EU, jež začalo včera. „Žádný společný dopis ČR, Polska, Francie a Velké Británie o subvencování jaderné energie z EU nikdy nevznikl,“ uvedl Tomáš Paták z odboru komunikace. Úřad Martina Kuby (ODS) se ale na druhé straně hlásí k tomu, aby jádro získalo rovnoprávné postavení i v rámci takzvané roadmap – plánu EU do roku 2050. „Roadmap počítá s nízkouhlíkovou ekonomikou, my s tím souhlasíme. Zároveň ale chceme, aby měly v EU stejné podmínky všechny nízkouhlíkové zdroje, nejen obnovitelné,“ upřesňuje Paták.

Z vyjádření českých politiků zatím vyplývá, že nejpravděpodobnější podporou pro Temelín by mohlo být stanovení pevných výkupních cen jaderné elektřiny, diskuze se vede i o dalších možnostech včetně státních garancí úvěrů bank na dostavbu elektrárny. Kdyby platila dnešní pravidla, mohla by mít Evropská komise pochybnosti, zda tím stát nepovoleným způsobem nepodporuje firmu ČEZ, která stavbu dalších bloků zadává.

Martin Nedelka, partner advokátní kanceláře Schoenherr, připomíná, že podpora určitého energetického zdroje je čistě záležitostí konkrétního státu a není v rozporu s pravidly veřejné podpory EU. „Něco jiného by ale bylo, kdyby tím stát podporoval určitý podnik,“ řekl Nedelka deníku E15. Brusel by pak zkoumal, zda existují zásadní důvody pro výjimku z jinak zakázané veřejné podpory.

Zachrání Evropa systém povolenek? Obchodování s emisními povolenkami, jejichž cena klesla příliš nízko, se zmítá v krizi a investoři čekají, jestli se ministři životního prostředí EU konečně rozhoupou k řešení. „Povolenky ztrácejí význam pro rozhodování o investicích do zelených technologií. V této situaci se z povolenek stává nesmyslná daň bránící investicím průmyslových podniků,“ uvádí analytik společnosti Virtuse Milan Hudák. Riziko emisí uhlíku se paradoxně zvyšuje. Řešením by mohlo být stažení části povolenek z trhu, ale to by samo o sobě asi nestačilo.